Teljes kártérítésben részesülhetnek a csődbe ment BlockFi ügyfelei

Az utolsó medvepiac a folyamatosan csődöt jelentő kriptotőzsdékről, jelentős mennyiségű átverésekről és megkérdőjelezhető háttérrel rendelkező projektek előtérbe kerüléséről szólt. Másfél – két évvel a legnagyobb kriptobotrányok után, úgy néz ki fény látszik az alagút végén azáltal, hogy az egymásra mutogató cégek között jogilag és pénzügyileg is rendet tesznek az illetékes hatóságok, ez a helyzet a 2022 novemberében csődöt jelentő BlockFi esetében is, ahol a legoptimistább forgatókönyv szerint a hitelezők és ügyfelek teljes kártérítésben részesülhetnek.

Az FTX tehet mindenről

2022 novemberében, amikor az FTX, az egyik legmegbízhatóbbnak titulált kriptotőzsde csődöt jelentett, napokkal és hetekkel is a botrány kirobbanása után még hatást gyakorolt az egész szektorra, és ennek következtében rántotta magával a BlockFi kriptotőzsdét is. A BlockFi akkoriban 275 millió dolláros követelést állított az FTX-szel szemben a náluk kölcsönbe elhelyezett eszközök után, mely követelés azóta 400 millió dollárra kúszott fel. E mellett pedig a BlockFi az FTX mögött álló Alameda Research-el is pénzügyi kapcsolatban állt.

Az egész BlockFi-ügy ott kezdődött, amikor a Three Arrows Capital bedőlt, ezzel pedig a BlockFi likviditási krízisbe került köszönhetően annak, hogy a 3AC-nek is a BlockFi nyújtott kölcsönt – ezt a BlockFi vezérigazgatója, Zac Prince is elismerte. A helyzetet súlyosbította az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete – vagyis az SEC – által kiszabott 100 millió dolláros büntetés, melyet a BlockFi-nak az irreálisan magasra taksált hozamokért cserébe adott a felhasználóinak a náluk elhelyezett eszközök után.

A BlockFi ügyfelei és hitelezői a kriptopiac egyik legsötétebb évének köszönhetően közel 900 millió dollártól estek el. 2023 augusztusi információk szerint a bíróság feltételesen, de jóvá hagyta a BlockFi által benyújtott nyilatkozatokat, ezzel pedig kezdetét vette a pénzeszközök visszaszerzése és az ügyfelek kifizetése.

Közel a végleges megállapodás

A BlockFi utolsó állítása szerint 874 millió dollárral tartozik ügyfeleinek és hitelezőinek. Most, hogy előrelépés történt a csődeljárások és felszámolások ügyében, és az egymásra mutogató és szorosan összefüggő szálak kicsomagolásra kerültek, az FTX több, mint 1 milliárd dollárnyi pénzeszközhöz juthat hozzá. A BlockFi részére az FTX azonnali, 250 millió dolláros kártérítést intézne első körben, a további 624 millió dollárt a felszámolás sikerességétől, és a pénzeszközök visszaszerzésétől tették függővé. A jogi csatározás következtében kiderült, az FTX széles körben visszaélt nemcsak a felhasználók, hanem az intézményi befektetők vagyonával is.

Újabb csontvázak esnek ki az FTX-szekrényből

Azáltal, hogy a bíróság jóváhagyta az FTX számára, hogy kivonja részesedését az Anthropic mesterséges intelligenciával foglalkozó cégből, a kriptoipar fekete báránya 1 milliárd dollárt is meghaladó pénzeszköz-állományhoz juthat hozzá.

A csupán SBF-nek becézett multimilliárdos csaló számos felhasználót és intézményt rövidített meg rövid kriptovaluta-pályafutása során, ugyanakkor még mindig akadnak olyan emberek, akik Sam Bankman-Fried áldozatának vallják magukat. A frissen felröppent híreknek köszönhetően Dave Portnoy, a Barstool Sports sport- és kulturális társaság alapítója jelent meg a médiában azzal, hogy SBF neki is tartozik 1 millió dollárral, majd utána nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel illette.

A kriptopiac fellendülésének köszönhetően a zárolt eszközök felértékelődnek, mely megkönnyítheti azt, hogy minden károsultat kifizessenek, ugyanakkor ez a történet még messze nem ért a végére. Ez is rávilágít arra, hogy mennyi veszély leselkedik a felhasználókra ebben a „vadnyugati törvényekkel” tarkított szektorban. Hiába jó egy tőzsde megítélése, amennyiben nincs nálunk a kulcs, úgy a kriptovaluta sem a mienk – ezért érdemes hot vagy cold tárcán tárolni kriptovalutáinkat.