Új blockhain.info adathalász spamek keresik áldozataikat

A bitcoin felhasználók közül sokan tapasztalják, hogy az adathalász spamek a kriptogazdaságot sem kímélik. A legújabb próbálkozás szerint a blockchain.info nevében próbálnak adatokat kicsalni az áldozataiktól.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

Gyakori az adathalászat a kriptogazdaságban is

Adathalász spamekA bűnözök az adathalász spamek segítségével információkat akarnak kicsalni az áldozatuktól. A kéretlen emailek szinte megszólalásig hasonlítanak az igazi szolgáltató által küldött levelekre. Azonban a megszokott folyamatokról eltérően felhasználói nevet és jelszót kérhetnek az áldozatokról.

Sosem szabad olyan email csatolmányát vagy beágyazott hivatkozását megnyitni, ahol a feladót nem tudjuk egyértelműen beazonosítani. Már rengetegszer fordult elő, hogy ismeretlen tettesek személyes adatokhoz fértek hozzá, mert gyanútlan felhasználók adatokat szolgáltattak ki az adathalász bűnözőknek.

Blockchain.info felhasználókra vadásznak

A mostani spamek a Blockchain.info bitcoin pénztárca nevével és arculatával élnek vissza. Az email szerint a felhasználóknak le kell tölteniük egy filet, mely a pénztárca biztonsági mentését tartalmazza. A linkre kattintva azonban egy olyan oldalra kerülhetünk, melyen ha megadják a bejelentkezéshez szükséges adatokat, azonnal feltörik a fiókot.

Adathalászok a blockchain.info felhasználókra vadásznakRáadásul az email egy gyanús csatolmányt is tartalmaz, melynek neve  “backup wallet.pdf.exe”. Egy ismeretlen helyről érkezett .exe kiterjesztésű file letöltése és indítása a lehető legrosszab ötlet amit tehetünk. Ugyanis a program futattásával vírus kerül a gépre, mely csendben figyeli onnantól minden lépésünket és másolja a megadott jelszavainkat és felhasználói azonosítóinkat.

Az egyelőre nem világos hogyan jutnak a bitcoin felhasználók email címeihez a támadók. Ugyanis nem ez volt az első eset, hogy adathalász emailek jöttek a Blockchain.info nevében. Sok esetben azonban olyanok postaládájában is felbukkannak adathalász spamek, akik sosem használták a bitcoin pénztárca szolgáltatásait.


Avast
Egy legitim cég sosem kérne erre a felhasználóit, hogy egy emailen keresztül töltsenek le biztonsági mentést az adataikról. Másrészről a legtöbb cég már nem is alkalmaz linkeket az emaileikben, pont azért, hogy elkerüljék a nem megfelelő oldalra történő átirányítást. Bárki észreveheti a fentiek alapján, hogy ez egy adathalász spam, még akkor is ha nem rendelkezik különösebb technikai háttérrel. Ezeket az emaileket jobb minden szempontól elkerülni.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.