Új blockhain.info adathalász spamek keresik áldozataikat

A bitcoin felhasználók közül sokan tapasztalják, hogy az adathalász spamek a kriptogazdaságot sem kímélik. A legújabb próbálkozás szerint a blockchain.info nevében próbálnak adatokat kicsalni az áldozataiktól.

Gyakori az adathalászat a kriptogazdaságban is

Adathalász spamekA bűnözök az adathalász spamek segítségével információkat akarnak kicsalni az áldozatuktól. A kéretlen emailek szinte megszólalásig hasonlítanak az igazi szolgáltató által küldött levelekre. Azonban a megszokott folyamatokról eltérően felhasználói nevet és jelszót kérhetnek az áldozatokról.

Sosem szabad olyan email csatolmányát vagy beágyazott hivatkozását megnyitni, ahol a feladót nem tudjuk egyértelműen beazonosítani. Már rengetegszer fordult elő, hogy ismeretlen tettesek személyes adatokhoz fértek hozzá, mert gyanútlan felhasználók adatokat szolgáltattak ki az adathalász bűnözőknek.

Blockchain.info felhasználókra vadásznak

A mostani spamek a Blockchain.info bitcoin pénztárca nevével és arculatával élnek vissza. Az email szerint a felhasználóknak le kell tölteniük egy filet, mely a pénztárca biztonsági mentését tartalmazza. A linkre kattintva azonban egy olyan oldalra kerülhetünk, melyen ha megadják a bejelentkezéshez szükséges adatokat, azonnal feltörik a fiókot.

Adathalászok a blockchain.info felhasználókra vadásznakRáadásul az email egy gyanús csatolmányt is tartalmaz, melynek neve  “backup wallet.pdf.exe”. Egy ismeretlen helyről érkezett .exe kiterjesztésű file letöltése és indítása a lehető legrosszab ötlet amit tehetünk. Ugyanis a program futattásával vírus kerül a gépre, mely csendben figyeli onnantól minden lépésünket és másolja a megadott jelszavainkat és felhasználói azonosítóinkat.

Az egyelőre nem világos hogyan jutnak a bitcoin felhasználók email címeihez a támadók. Ugyanis nem ez volt az első eset, hogy adathalász emailek jöttek a Blockchain.info nevében. Sok esetben azonban olyanok postaládájában is felbukkannak adathalász spamek, akik sosem használták a bitcoin pénztárca szolgáltatásait.


Avast
Egy legitim cég sosem kérne erre a felhasználóit, hogy egy emailen keresztül töltsenek le biztonsági mentést az adataikról. Másrészről a legtöbb cég már nem is alkalmaz linkeket az emaileikben, pont azért, hogy elkerüljék a nem megfelelő oldalra történő átirányítást. Bárki észreveheti a fentiek alapján, hogy ez egy adathalász spam, még akkor is ha nem rendelkezik különösebb technikai háttérrel. Ezeket az emaileket jobb minden szempontól elkerülni.