A Blockstack blokklánc startup önként decentralizálja a vállalatirányítását

A Web 3.0 fejlesztő Blockstack pénteken felfedte arra vonatkozó részletes ütemtervét, hogy hogyan decentralizálná magát. A terv lényege tulajdonképpen az, hogy kifejlesztenek egy bizonyos számú entitást, amelyek együttesen egy szélesebb, szétszórt közösséget alkotnak.

Ryan Shea és Muneeb Ali, a Blockstack társalapítói egy blogposztban fejtették ki, hogy a vállalat biztosítani akarja, hogy a vállalatirányítás decentralizálva van, hasonló módon ahhoz, ahogy blokklánc felülete és alkalmazási hálózata működik.

“Elhatároztuk, hogy új utakra lépünk és olyan vállalatirányítási szerkezeteket fogunk használni, amelyek ki tudják elégíteni egy robusztus és decentralizált ökoszisztéma minden igényét” – írták a blogposztban. Ám e folyamat kivitelezéséhez időre lesz szükségük.

A Blockstack alapítóinak első lépése például az lesz, hogy létrehoznak egy nonprofit alapítványt egy amerikai egyesült államokbeli és egy Hong Kong-i céggel. A már létező Blockstack PBC (public benefit corporation, azaz közhasznú társaság) és annak kockázati tőkebefektetéssel foglalkozó szárnya, a Signature Fund a két új irodával együtt mind hozzájárulnak az ökoszisztéma kiépítéséhez.

Minden egyes új cég független marad a többitől. Shea elhagyja a Blockstack PBC-t, hogy az amerikai egyesült államokbeli céget vezesse, míg Larry Salibra a Hong Kong-i vállalatot fogja beindítani. Ali marad a már meglévő vállalat irányítója.

Mindezt figyelembe véve azt állítják, hogy mindannyian részesei maradnak egy nagyobb Blockstack ökoszisztémának.

“A fent említett cégekkel az a célunk, hogy ne fordulhassanak elő az ellenőrzésben átfedések, valamint hogy biztosítsuk, hogy mindegyik cégnek megvan a saját, független vezetősége és hangja. A hamarosan létrejövő Stacks blokklánc összekapcsolja az egész ökoszisztémát az emberekkel, a cégeknek így közös érdeke lesz az ökoszisztéma sikere” – írta Shea és Ali.

Majd mind a ketten hozzáfűzték: “A decentralizáció nem egy egyszerű bináris lépés.”

A Blockstack egy új internetes réteg létrehozásán dolgozik ahol egy saját fejlesztésű böngészőn keresztül lehet decentralizált applikációkat használni. Segítségével nem kell megadni személyes adatokat miközben a személyes adat valóban privát és nem igényel harmadik felek általi tárolást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük