A blokklánc alapú szavazás kísérletei zajlanak több országban is

Vasárnap lesznek a magyarországi választások, amely a hagyományos keretek között fog lezajlani, azonban nem biztos, hogy 4 év múlva is ez így lesz. A blokklánc technológia rengeteg iparágat és rendszert képes megreformálni és vélhetően sokakat fog is. A lehetőségek egyike a blokklánc alapú szavazás, a kísérletek már zajlanak több országban is.

Mi az a blokklánc alapú szavazás?

A blokklánc protokoll a nyilvántartások naplózása és ellenőrzése, amely átlátható és elosztott, a blokklánc hálózaton történő szavazás ezért rengeteg előnnyel járhat. Megszüntetheti a választási csalásokat, a szavazatok érvénytelenségét, az emberi hibákat valamint megoldja azt a problémát is, miszerint a választópolgárnak fizikailag jelen kell lennie ahhoz, hogy szavazni tudjon. A szavazatokat le lehet ellenőrizni, nyomon követni és azok eredményeit azonnal elérhetővé tenni amint a szavazás lezárult – vagyis így vélhetően a jövőben nem kell majd egész éjjel a tv előtt ülni körmünket rágva. A szavazatok rögzítése a hálózaton tehát azt jelenti, hogy az állampolgárok biztosak lehetnek abban, hogy bármilyen körülmények között van lehetőségük szavazni, és amint leadták voksaikat, az biztonságban lesz.

Az előnyök ellenére számos kormányzati képviselő egyelőre hezitál a blokklánc alapú szavazásos rendszert illetően. Ennek több oka is van, például a decentralizált struktúra, a technológiai komplexitás, a politikai döntéshozók elmaradhatatlan kockázatkerülő hajlama.

A blokklánc lényegében átruházza a hatáskört a központi hierarchiától egy decentralizált és nyitott struktúrába, tehát nem a választási adminisztráció az egyetlen, amely érvényesít egy szavazást, ez nyilvánvalóan riadalommal tölti el a politikát. Ezenkívül bonyolult technológiai fogalmakat kell egyértelmű és tömör magyarázatokká tenni, mindezt úgy, hogy a nyilvánosság ne veszítse el érdeklődését, valamint hidat kell teremteni a technológia és annak a rendszerbe való beépítése érdekében a döntéshozók részére.

vote

Forrás: Medium

Egy, a blokklánc technológián alapuló elektronikus szavazás létrehozható egy új, testre szabott rendszer kifejlesztésével, amely célja a választások és választók sajátos jellemzőinek tükrözése. A másik lehetőség jóval olcsóbb és könnyebben kivitelezhető, ez pedig a szavazás megtartása egy már létező blokklánc hálózaton, mint például a bitcoinén. Blokklánc szakértők már egy új generációs techno-demokratikus rendszerről beszélnek és talán nem túlzással, mivel már kialakulóban vannak a nemzeti közigazgatási tennivalók virtuális párjai a blokklánc technológia segítségével.

Kísérleteznek az országok

Az USA egyre több állama kívánja frissíteni szavazási rendszerének technológiáját a 2020-as választásokra, és vélhetően a blokklánc technológia is ennek szerves része lesz. Kalifornia 134 millió dollárt különített el megyéi számára, hogy azok új szavazati rendszereket fejlesszenek vagy olyan kutatásokba fektessék, amelyek nyílt forrásúak.

Nyugat-Virginia két megyéje blokklánc alapú platformot fejlesztett ki azzal a céllal, hogy lehetővé tegye a szavazást az olyanoknak, akik a katonaságnak dolgoznak és tengertúli küldetésekben vesznek részt. A kísérlet március végén kezdődött és annak sikeres működése esetén kiterjesztik Nyugat-Virgina egész területére az idei májusi választások során.

vote
A technológiát már használják Észtországban részvényesi szavazásra és a Nasdaq korábban az észt kísérletet biztonságosnak ítélte annyira, hogy lehetővé tegye a cégek számára a proxy szavazást a blokklánc hálózaton.

Oroszország is komolyan foglalkozik a technológiával, az orosz központi választási bizottság is egy blokklánc alapú szavazási rendszert tervez, amely védelmet nyújtana a hackerekkel, a manipulációkkal és választási csalásokkal szemben. Az idei évi elnökválasztásnál már felbukkant a blokklánc, a VTSIOM állami közvéleménykutató cég exit pollokon tesztelte azt és konklúziójában megállapította, hogy a technológia megakadályozta az összegyűjtött adatok külső befolyását, csökkentette a hackertámadás hatékonyságát és biztosította az adatgyűjtés és annak összesítésének átláthatóságát.