Lesz-e valaha kriptoforintunk? Kriptoszabályozás Magyarországon

Akár ez is lehetne választasi szlogen – egyelőre azonban továbbra is politikusokra és pártokra szavazunk. A napokban zajlott le az olaszországi választás, a jövő hónapban pedig Magyarország polgárai járulnak az urnák elé.

A választási esélylatolgatáson kívül az is aktuális kérdés, hogy vajon hogyan fog alakulni a politika és a virtuális valuták kapcsolata, lesz-e kriptoforint, hol tart a forradalmi blokklánc technológia kormányszintű adaptálása és átalakítja-e a szavazási szisztémát.

Kriptopolitikai körkép

A világ kormányai immár aktívan foglalkoznak a blokklánc technológiával és a kriptopénzekkel. Előbbit áldásként üdvözlik, utóbbi átokként sújtja őket. A jóhír azonban az, hogy több kormány is belátta, nem lehet ezt az innovációt a szőnyeg alá söpörni, valamint, hogy a blokklánc és a kriptopénz kéz a kézben jár, és ha lassan is, de pozitív irányba kezd mozdulni a történet.

Japánban a kormány teljes mellszélességgel támogatja mind a technológia, mind a kriptopiac működését, mindehhez legális keretet biztosítva. A Marshall-szigetek parlamentje pedig ennél is tovább ment és megszavazta, hogy saját állami kriptovalutájuk legyen. Az új valuta neve Sovereign (jelentése független) és legális fizetőeszköz lesz a jelenleg használatos dollár mellett. A Yokwe nevű blokkláncon működő valuta minden szempontból a bitcoin nyomdokait követi, egyetlen szépséghibája, hogy nem anonim. Az ország egy kicsiny szigetből áll mindössze 50 ezer lakossal, azonban független nemzet és az ENSZ tagja, ennek következtében óriási hatása lehet amint egy törvényes kriptovaluta kezdi meg működését.

Más országok is kacérkodnak az állami kripto bevezetésén. Így például Venezuela, akik a petrot akarják kibocsátani, ekörül azonban egyelőre sok az ellentmondás. Oroszország és Észtország is saját kriptopénzt tervez. Az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin tavalyi oroszországi látogatása során Putyinnal is megbeszélést folytatott, ami után az orosz elnök felszólítottja kabinetjét a kriptopénzek szabályozási kereteinek a kidolgozására.

Oroszország 2018 közepétől kezdi meg az állami kripto előkészítését. A mai nappal pedig a VTSIOM állami közvéleménykutató központ bejelentette, hogy blokkhálózat technológiát alkalmaz a közelgő elnökválasztás előtti exit poll-os adatok feldolgozására. Ez lesz az első olyan eset, amikor a blokklánc a választások szerves részéve válik.

Észtország EST névre keresztelte leendő kriptopénzét. Az észtek élen járnak a digitális innovációk terén, ők a világon az első olyan ország, amely e-rezidens programot indított a határok nélküli banki tranzakciók lebonyolítására.

De másutt is zajlik a mozgolódás Európában. Nemrégiben Európa utolsó diktátorának csúfolt Lukasenka, Fehéroroszág elnöke jelentett be kriptobarát szabályozást, illetve Moldáviában is blokklánc technológia fejlesztését, de inkább bányászbarát törvény elfogadása van napirenden.

Giancarlo a kriptovilág új rocksztárja

A világ kriptoközössége hatalmas eufóriával fogadta Christopher Giancarlo-nak az amerikai szenátus előtt tett meghallgatását. A szenátus banki bizottsága idén februárban hallgatta meg Giancarlo-t és Jay Clayton-t, akik mindketten banki és tőzsdei szabályozási felügyeletek vezetői; a téma pedig a kriptopénzek voltak.

Giancarlo azt mondta, hogy tartoznak a új generációnak azzal, hogy tiszteletben tartják lelkesedésüket a virtuális valutákat illetően. Szerinte minderre alaposan átgondolt és kiegyensúlyozott választ kell adni, nem pedig elutasítót. Keményen kell fellépni azonban a csalások és a manipuláció ellen, monda. A felügyelet első lépésként a virtuális pénzek tanulmányozását tűzte ki céljául, ezenkívül az oktatásra is nagy hangsúlyt akarnak fektetni podcastokkal, online szemináriumokkal és egy bitcoin weboldalt is terveznek.

Az EU egyelőre nem tervezi a kriptopénzek szabályozását, a blokklánc technológiával kapcsolatosan viszont jelentős előrelépések történtek. Idén februárban megalakult az EU Blockchain Observatory az Ethereumon működő startup, a ConsenSys szakértőinek bevonásával együtt.

Magyar blokklánc tervek – egyelőre sehol se vagyunk

Magyarországon nincsen politikai aktivtitás a kriptopénzeket illetően, így egyelőre biztosan nem lesz kriptoforint. A többi országhoz hasonlóan azonban a magyar kormány is a technológia adaptálásán dolgozik.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Program végrehajtásáért felelős miniszterelnöki biztosa a budapesti Blockchain Competence Center (BCC) januári megnyitóján azt mondta, hogy a kormány 15 milliárdos keretösszeggel támogatja a blockchain technológia világában dolgozó vállalkozásokat annak érdekében, hogy az ország regionális vezető szerepre tegyen szert a fintech és a blokklánc területén. A politikus hangsúlyozta, a kormányzat célja az, hogy olyan biztonságosan használható digitális technológiák nyerjenek teret, amelyek növelik a polgárok életminőségét és versenyképességét, valamint hozzájárulnak digitális kompetenciáik gyarapításához.

Forrás: FinTechRadar

Nemrégiben jelent meg a Magyar Szabványügyi Testület felhívása, amelyben olyan szakértőket keresnek, akik részt tudnak venni a blokklánc- és elosztott főkönyvi technológiák nemzetközi szabványosításában. A felhívásról itt olvashattok bővebben.

Borítókép forrás: Hacked