Blokklánc, az átláthatóbb média eszköze

A médiában utazók többsége gyorsan megtanulja, hogy csak a legnagyobbaknak terem babér mikor blogolásra, újságírásra és tudósításra kerül sor. A forráshiány krónikus, az üzleti modell nehezen fenntartható, hogy az olvasói hűséget ne is említsük.

Az álhír jelensége pedig ráadásként szolgál a médiával szembeni bizalmatlanság elmélyüléséhez mialatt a feltőkésített mainstream média szereplők könnyedén kiszorítják a kisebb társaikat a porondról elszipkázva előlük az olvasókat.

A nyomtatott média (de jellemzi az online médiát is a 2000-es évek közepe óta) átalakulása konkrétan már a 80-as évek óta zajlik, a költségek csökkentése végett csökken a tudósítás, a nem átvett anyag arányával szemben egyre nagyobb teret nyernek az anyagilag eleresztett médiaszervezetektől átvett anyagok.

Eközben szerte a világon az újságírók továbbra is ki vannak téve az elnyomó rendszerek kényének-kedvének, rendszeresen olvasunk újságíró gyilkosságokról, rablásokról.

A média szervezetek pénzügyi fenntarthatósága gyakran elképzelhetetlen a bulvárosodás, a ferdítés vagy akár az álhírgyártás nélkül, ami kontra produktívan az olvasói bizalom erodálásához vezet.

A blokklánc segíthet mindkettőnél.

Blokklánc és a hírek világa

Korábban már írtunk Civil nevű blokklánc startupról, melynek célja az etikus újságírás ápolása egy token alapú ösztönző rendszerrel és a tartalomkészítők tulajdonának nyomon követhetősége a weben.

A Civil kezdeményezéséhez az amerikai Associated Press is csatlakozott és még a nyár folyamán jelentett be egy együttműködést 100 ázsiai médiaprojekt támogatására.

A Civil kezdeményezése rávilágít a média szektor nagyobb léptékű problémáira és azok orvoslására, de nem az egyetlen blokklánc startup, mely a média javítását szolgálja.

Számos újságíró függ a jó minőségű fotóktól a sztorija megírásakor. Az online fotók többsége nem más, mint a nyomtatott média kiegészítése, zéró innováció nélkül.

A Simple Token fejlesztője, Jason Goldberg februárban jelentette be befektetését egy fotó platformba, az Unsplash-be azért, hogy tokenizálni lehessen a fotókat és a blokkláncot a mainstreambe emelje.

Egyesek szerint a blokklánc nagyszerű innovációs eszköz lehetne az online fotó platformoknál a mikrótranzakciók kivitelezésének köszönhetően. Segítségével a képek alkotói tisztességes szeletet kapnának a munkájuk után.

Egy másik projekt, a Po.et, egy fejlettebb média ökoszisztéma modellen dolgozik ahol egy egyetemes főkönyv segítségével lehet a tulajdonjogát és tulajdonságát a kreatív online tartalmaknak követni és igazolni. Az interplanetáris fájlrendszert használva transzparenciát kínál a digitális tartalmaknak.

Ha úgy érzed fontos a munkánk, kérjük, támogass minket!

[su_row]
[su_column size=”1/2″] [su_list] Bitcoin[su_spoiler title=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[su_list] Ether és ERC20 tokenek[su_spoiler title=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[/su_column]
[/su_row]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük