Blokklánc technológia és kriptovaluta kereskedés az Emírségek és Szaúd-Arábia közt

A Gulf News híradása szerint az Egyesült Arab Emírségek és a Szaúd-Arábiai Monetáris Hatóság (SAMA) blokklánc technológiával kísérletezik, amellyel az országok közti banki tranzakciókat kívánják megkönnyíteni, és egy saját kriptovalutát felhasználni ezekben az ügyletekben.

Az országok pénzügyi hatóságai többször figyelmeztettek a kriptovaluták volatilis természetére, továbbá kihangsúlyozták, hogy az ezekkel folytatott ügyleteket sem ellenőrizni, sem biztosítani nem tudják, ezért nem ajánlják a mindennapos használatukat.

Ennek ellenére a bankrendszer szereplői nem zárták ki használatukat a belső körforgásban. Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúdi-Arábia munkacsoportot hozott létre, amely a blokklánc technológia és a kriptovaluták felhasználhatóságát vizsgálta  a mindennapi, országhatárokon átívelő  tranzakciókban. Valószínűleg ez az első hasonló kezdeményezés a régióban, és mindenképpen első, amelyre pénzintézetek adtak megbízást. A projekt eredményeit leszűrve megpróbálják kiterjeszteni az együttműködést más országokra is.

Miről szól ez az egész?

Fontos kihangsúlyozni, hogy a projekt célja nem az átlagos polgár pénzügyi ügyleteit kívánja megkönnyíteni, csak a pénzintézeti alkalmazhatóságot vizsgálják. Ezen felül határidőket sem szabtak meg a projekt lefutás idejét  illetően, illetve nem zárták ki más partnerek bevonását sem.

Emírségek

Egyenlőre úgy tűnik, hogy a blokklánc technológia használatával a bankok közötti együttműködés jóval hatékonyabbá tehető. Egy másik nyilatkozatban felemlítik, hogy a blokklánc mellett a kriptovaluta használhatóságával is kísérleteznek, de szintén csak a belső körforgásban.

A mintákat a pénzügyi hatóságok és mindkét ország kereskedelmi bankjainak közreműködésével szerezték.

Miért most kell a blokklánc és a kriptó az Emírségek és Szaúd-Arábia közt?

A projektet azért kezdték meg, mivel a különböző crowdfounding kezdeményezések nagy visszhangra leltek világszerte. Ugyan ezeket még jórészt a megszokott valutákban bonyolítják, egy részük nem zárja ki, sőt, főleg a kisebb kampányok támogatják is a kriptovalutás adományozást. Az Egyesült Arab Emírségek központi bankja felfigyelt a trendre, és megpróbált reagálni is keretrendszer létrehozásával 2016 után az ügyfelek biztonságának növelése érdekében. A keretrendszer a nyilatkozatok szerint már majdnem elkészült.

A hír annyiban érdekes lehet, hogy a bankok és a döntéshozók felfigyeltek a kriptovalutákkal összefüggő újításokra és kezdeményezésekre, de még mindig ódzkodnak ezeket az innovációkat szélesebb közönség számára is elérhetővé tenni. A  biztonságra való törekedés érthető, de ha a bankok és a döntéshozók túl óvatosan haladnak, akkor a fejlődés egyszerűen elhalad mellettük, és a forradalomban való részvétel helyett csak kerékkötőként gondolnak rájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük