Blokklánc technológia és kriptovaluta kereskedés az Emírségek és Szaúd-Arábia közt

A Gulf News híradása szerint az Egyesült Arab Emírségek és a Szaúd-Arábiai Monetáris Hatóság (SAMA) blokklánc technológiával kísérletezik, amellyel az országok közti banki tranzakciókat kívánják megkönnyíteni, és egy saját kriptovalutát felhasználni ezekben az ügyletekben.

CoinCash ATM Pécsett és Szegeden

Az országok pénzügyi hatóságai többször figyelmeztettek a kriptovaluták volatilis természetére, továbbá kihangsúlyozták, hogy az ezekkel folytatott ügyleteket sem ellenőrizni, sem biztosítani nem tudják, ezért nem ajánlják a mindennapos használatukat.

Ennek ellenére a bankrendszer szereplői nem zárták ki használatukat a belső körforgásban. Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúdi-Arábia munkacsoportot hozott létre, amely a blokklánc technológia és a kriptovaluták felhasználhatóságát vizsgálta  a mindennapi, országhatárokon átívelő  tranzakciókban. Valószínűleg ez az első hasonló kezdeményezés a régióban, és mindenképpen első, amelyre pénzintézetek adtak megbízást. A projekt eredményeit leszűrve megpróbálják kiterjeszteni az együttműködést más országokra is.

Miről szól ez az egész?

Fontos kihangsúlyozni, hogy a projekt célja nem az átlagos polgár pénzügyi ügyleteit kívánja megkönnyíteni, csak a pénzintézeti alkalmazhatóságot vizsgálják. Ezen felül határidőket sem szabtak meg a projekt lefutás idejét  illetően, illetve nem zárták ki más partnerek bevonását sem.

Emírségek

Egyenlőre úgy tűnik, hogy a blokklánc technológia használatával a bankok közötti együttműködés jóval hatékonyabbá tehető. Egy másik nyilatkozatban felemlítik, hogy a blokklánc mellett a kriptovaluta használhatóságával is kísérleteznek, de szintén csak a belső körforgásban.

A mintákat a pénzügyi hatóságok és mindkét ország kereskedelmi bankjainak közreműködésével szerezték.

Miért most kell a blokklánc és a kriptó az Emírségek és Szaúd-Arábia közt?

A projektet azért kezdték meg, mivel a különböző crowdfounding kezdeményezések nagy visszhangra leltek világszerte. Ugyan ezeket még jórészt a megszokott valutákban bonyolítják, egy részük nem zárja ki, sőt, főleg a kisebb kampányok támogatják is a kriptovalutás adományozást. Az Egyesült Arab Emírségek központi bankja felfigyelt a trendre, és megpróbált reagálni is keretrendszer létrehozásával 2016 után az ügyfelek biztonságának növelése érdekében. A keretrendszer a nyilatkozatok szerint már majdnem elkészült.

A hír annyiban érdekes lehet, hogy a bankok és a döntéshozók felfigyeltek a kriptovalutákkal összefüggő újításokra és kezdeményezésekre, de még mindig ódzkodnak ezeket az innovációkat szélesebb közönség számára is elérhetővé tenni. A  biztonságra való törekedés érthető, de ha a bankok és a döntéshozók túl óvatosan haladnak, akkor a fejlődés egyszerűen elhalad mellettük, és a forradalomban való részvétel helyett csak kerékkötőként gondolnak rájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.