Blokklánc segítségével azonosítják a marihuána törzseket

Bitcoin blokklánc alapú azonosítás segítségével regisztrálná a kannabisz törzseket az amerikai MGC biotechnikai cég a konzisztens minőség biztosításáért.

A molekuláris biotechnológiával foglalkozó Medical Genomics (MGC) tizenkét kannabisz feldolgozóval és termelővel fogott össze Amerikában, hogy géntechnológia alapú biztonsági és minőség szabványokat hozzanak létre a bitcoin blokklánc segítségével. A blokklánc technológiáját használják ahhoz, hogy regisztrálják a kannabisz törzsek DNS térképét.

Különböző marihuána törzsek léteznek

Amerikában a kannabisz orvosi célú felhasználása jelenleg 25 államban legális. Mivel azonban a kannabisz termelésében nem egységesen ugyanazokat a törzseket használják fel mindenhol, a betegeknek igen nagy kihívást jelent azonos minőségű és hatásfokú növényhez jutni. A megfelelő terápiához sok betegnek csak egy bizonyos kannabisz törzs a megfelelő. Ha a növények genetikája eltérő, a fájdalomcsillapítás mértéke sem ugyanaz.

Bár az Egyesült Államokban vannak bizonyos teszt követelmények a mikrobákra, nehézfémekre, élesztő baktériumokra, jelenleg nem szabályozza semmilyen iránymutatás, hogy milyen törzseket használjanak a betegek orvosi célú marihuána fogyasztásakor.

A bitcoin blokklánc alapú azonosítás regisztrálja a kannabisz törzseket

MGC egy olyan technológiát hozott létre ami a termesztőknek lehetőséget ad a kannabisz törzsek beazonosítására.  Ezáltal konzisztens minőségű termék termelése érhető el.

A program célja, hogy a betegek bizalommal fordulhassanak a természetes gyógyszerekhez. A termesztők felelősségi kockázata  így csökken. Az orvosi és szabályozói támogatottság pedig nőhet, mivel a törzsek azonosíthatatlansága jelenleg az egyik legnagyobb ellenérv az orvosi célra használt marihuána széleskörű használhatósága ellen.

Blokklánc tárolja a kannabisz törzsek azonosításához szükséges információt

A DNS szekvenciáláskor a cég StrainSEEK™ nevű szolgáltatásával a kannabisz egyedi azonosítóját ujjlenyomatként tárolja a bitcoin blokklánc adatbázisában. Az ilyen genetikai regisztráció biztosítja a biztonságot, a konzisztenciát és a törzsek minőségi színvonalát.

Érdekes, hogy amikor a közelmúltban minden nagy cég és bank saját blokkláncot épít, az MGC a jól kipróbált bitcoin blokkláncot választotta. A nyilatkozatuk szerint ennek a legfőbb oka a biztonság, hiszen a bitcoin már bizonyított.

Az orvosi marihuána iparág folyamatosan fejlődik

A kannabisz orvosi célú felhasználását először Kalifornia legalizálta 1996-ban az Egyesült Államokban. Azóta az iparág hat milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát a Cowen and Company 2016-os jelentése szerint, ami évente 24%-os növekedést produkál. A piac azonban nagyon megosztott a minőségi szabványokat tekintve. Az MGC ezen szeretne változtatni a jövőben a kannabisz törzsek blokklánc alapú azonosításával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük