Bitcoin blokklánca segítségével csökkenti költségeit az argentin gázszolgáltató

A blokklánc egy újabb felhasználási területét találta meg magának az energiaszektorban. Most jelentette be ugyanis az IOV Labs – Az IOV Labs fejleszti az RSK blokklánc hálózatot -, hogy Argentínában elindítják a Gasnet névre hallgató megoldásukat.

Kevesebb papíralapú adminisztráció

A Gasnet egy engedélyköteles blokklánc hálózat. Lehetővé teszi a gázipari technikusoknak, hogy papíralapú adminisztráció helyett teljesen online módon tudják a munkájukat végezni.

A megoldást jelenleg Argentína egyik legnagyobb földgáz disztribútor vállalatánál, a Gasnor-nál tesztelik. A cég 2 millió embert lát el földgázzal az országban.

Argentínában, hogyha be akarod vezetni a földgázt a házadba bármelyik szolgáltató által, az ügyfelek kötelesek egy képzett gázszerelővel elvégeztetni a munkát. Ez azért van így, hogy biztosan helyesen legyen bekötve a fűtési rendszerbe. Korábban a gázszerelőnek rengeteget kellett adminisztrálnia ezzel kapcsolatban papír alapon. De a mostani új rendszer elindításával, a gázszerelő csak bejelentkezik az RSK platformra, aminek a biztonságát a Bitcoin blokklánca biztosítja. Így a gázszerelő technikus minden adminisztrációt el tud intézni online anélkül, hogy be kellene mennie a gázszolgáltató irodájába.

Összeköti az argentin piaci szereplőket

Az új blokklánc hálózat emellett összeköti Argentína földgáz disztribútor vállalatait, a szolgáltatókat és az állam földgáz felügyeleti szervét, az Enargast is.

“A blokklánc segítségével a felügyeleti szerv sokkal hatékonyabban tudja felügyelni a folyamatokat; és sokkal gyorsabb és egyszerűbb a kommunikáció a szolgáltatók és a felügyeleti szerv között”, dicsérté az új rendszert Guillermo Villanueva a Grupo Sabra vezérigazgatója. Ez a szoftverfejlesztő cég is részt vett a munkában az IOV-vel közösen a megoldás implementálásában.

De mik a további előnyei?

Az iparági szereplők is egyetértenek az előnyökkel, és támogatják a blokklánc megoldást. Pozitívuma, hogy megkönnyíti számukra az információ és dokumentumok megosztását az ökoszisztéma különböző szereplői között. A kormányzat is támogatja a törekvéseket, ugyanis a technológia teljes körűen integrálva van a felügyeleti szerv folyamataiba is.

Diego Gutierrez Zaldivar, IOV Labs CEO-ja szerint a fejlesztés 2019-ben kezdődött, és a teljes beszerelési folyamat 25%-kal hatékonyabb mint korábban volt. Összességében 40%-nyi időmegtakarítást vár a teljes folyamatban, ha az összes szereplő megtanulja rendesen használni a technológiát.

Ez olcsóbbá is fog tenni dolgokat, mely óriási előnyt jelentene az argentin gazdaság számára. Gutierrez Zaldivar szerint az energiaszektor 57% -át a gáz teszi ki, és „közvetlen hatással van az ellátás fejlődésére és a kereslet által felmerült költségekre.

Azt nyilatkozta, hogy mindent olcsóbban kell működtetni az energiaszektor magas költségeinek csökkentése érdekében. Ez a szám 2017 végén 50%-kal volt magasabb a szomszédos országok költségeinél, és 100%-kal volt magasabb, mint a fejlett rendszerek esetében.

Az RSK és a Grupo Sabra eredetileg a Gasnor számára építette a Gasnet-et. Az argentin nemzeti gázszabályozó szerv, az Enargas azóta szankcionálta a projekt kibővítését. Mind a kilenc argentin gázszolgáltató társaság számára elérhető már.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük