Újabb blokklánc szabadalmi kérvényt nyújtott be az IBM

Az IBM új szabadalmi kérvénye olyan blokklánc-alapú rendszert alkalmaz, mellyel orvosolni képes a drónok használatakor fellépő magánéleti és biztonsági aggályokat, áll az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatalnak benyújtott dokumentumban.

Az információtechnológiai óriás először 2017. májusban szabadalmaztatta a rendszert, amely a blokkláncon tárolnál a pilóta nélküli légi járművek (ismertebb nevén a drónok) adatai. A szabadalom leírja, a blokklánc rendszer “hatékony technikákat nyújt az adatok menedzselésére az UAV-oknál […] különösen akkor, mikor viszonylag magas a biztonsági kockázat.”

A benyújtott szabadalom alapján a drón tartózkodási helyét, gyártóját és/vagy modelljét, repülési mintáját, a modell hardvereit, mint a képernyőfelbontás és a másodlagos információkat, mint például az időjárási körülmények, és a drón viszonylagos közelségét a repülési zónákhoz tárolná a blokkláncon.

A szabadalom azt sugallja, hogy sokkal sűrűbben és gyorsabban lehetne adatokat adni a blokklánchoz mikor a biztonsági kockázat magas. A kérvény kitér a magas felbontású érzékelők szerepére is, melyek aktiválását tranzakcióval jelezné a blokkláncon.

IBM drónok blokklánc

A szabadalmi kérelem részletekbe menően leírja, hogyan tudna egy megváltozhatatlan főkönyvnél több fél – beleértve más drónokat, repülésirányítókat, szabályozó testületeket stb. – a kockázatok kezelésében hasznosulni. A hálózat érvényesítő csomópontjai speciális engedélyeket adhatnának ki a transzparensen tárolt adatokra a drónoknak az adott repülési zónában, áll a patent kérelemben.

A blokklánc rendszereket egyben gépi tanulással ötvözné az IBM így juttatva extra információhoz egy okos szerződést, ami nyomon követhetné a histórikus adatokat mind a láncon, minds a láncon kívül. Ilyen off-chain adat lehetne a nyers videó streaming adata, amit a drón repülés közben rögzít.

Az IBM egyre mélyebbre hatol az elosztott főkönyvi technológiák fejlesztése terén. A vállalat a nyáron írt alá egy 470 millió dolláros megállapodást az ausztrál kormánnyal a szövetségi kormányhivatalok adatvédelmének és automatizációjának érdekében, ahol úgyszintén erősen támaszkodik a DLT technológiára.

Frissen kijött adatok bizonyítják, az IBM a kínai webáruház óriással küzd az első helyért a blokklánc szabadalmak száma területén. Az Alibaba 90, az IBM eddig 89 blokklánc szabadalommal rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.