David Chaum kriptográfus állítja, az új blokklánca veri a bitcoint

A legendás kriptográfus és az eCash megalkotója David Chaum szeptember 19-én mutatta be legújabb Elixxir projektjét két évnyi zárt ajtók mögötti fejlesztés után.

Skálázhatóság mindenek fölött

A szingapúri Consensus konferencián tartott előadásában David Chaum kihangsúlyozta, a projektjével a Bitcoin protokoll és a többi blokklánc-alapú eszközök lassúságát kívánja orvosolni.

“Közismert hogy a fundamentális megoldásokra van szükség ahhoz, hogy a blokklánc technológia értékőrzőből fogyasztói szintű fizetőeszközzé és üzenetküldővé váljon,” áll az előadás után kiadott sajtóközleményben.

Végezni akartunk a mérnöki munkával és a szoftverfejlesztéssel mielőtt bemutattuk volna a megoldásunkat a problémákra.

Az Elixxir számos alapvető változtatást hoz arra, ahogy a jelenlegi kriptopénz blokkláncok feldolgozzák a tranzakciókat. Az összes módosítás nem szolgál mást, mint hogy növelje a hatékonyságot és a közlemény szerint a hálózat több ezer tranzakciót tud feldolgozni másodpercenként.

Lightning helyett Elixxir?

Chaum örömmel bemutatja az ötleteinek a hatását a DLT technológiára.

“Ezek az áttörések mindent átírnak,” közölte a Wall Street Journal hasábjain.

Megfelelünk a követelményeknek, hogy fogyasztói méretekben gondolkodjunk.

A kiadás egybeesik a Bitcoin közelgő tizedik születésnapjával mialatt a decentralizált projekt fejlesztői továbbra is azon dolgoznak, hogy mindenki számára elérhető, decentralizált fizetőeszközt és értékhordozót kínáljanak.

A Lightning hálózatnak pontosan ugyanez a célja a bitcoinnal, hogy skálázhatóvá tegye. Egyelőre a masszív elfogadottsága még várat magára, de a jelenlegi nyomott piaci helyzet és tranzakciós volumen nem is indokolja a tömeges áttérést. A jelenlegi tranzakciós volumen megfelel a múlt év hasonló időszakában mért 2-300 000 bitcoin tranzakciónak naponta.

 

Eközben a bitcoin hard forkja révén létrejött bitcoin cash folyamatos kritikák kereszttüzében áll. A bitcoin cash teljes egzisztenciáját arra tette fel, hogy megfeleljen Szatosi víziójának miszerint egy skálázható peer-2-peer fizetőeszköz legyen. A BCH protokollt fejlesztési hiányosságok jellemzik és a bitcoin közössége gyakran hangoztatja, hogy milliárdos érdekcsoportok, mint Roger Ver, Craig S. Wright és a Bitmain bányász érdekeit szolgálja.

David Chaum arra a kérdésre, hogy miért most jött ki az Elixxir protokollal azt válaszolta, most érett meg az idő arra, hogy az emberek megbarátkozzanak a digitális pénzek koncepciójával.

“Az igazság, mikor kifejlesztettem [a DigiCash-t], esély sem volt rá, hogy használjuk,” tette hozzá a Journal hasábjain.

Az emberek akkoriban még az internetről se hallottak.