Blokklánc: veszély az energiaszektorban?

A peer-to-peer energiakereskedés vajon lehetőség vagy fenyegetés az energiaszolgáltatóknak?

Az energiaipar egyes vállalatai oda vannak a blokklánc technológiáért, de mások (és különösen a hagyományos közműszolgáltatók), nem feltétlenül rajonganak az innovációért. Nehéz lehet megérteni, hogy a közműveknek miért kellene a blokklánc iránt érdeklődniük, mivel pontosan ők játszanak közvetítő szerepet a fogyasztók és a villamosenergia-termelők között. Tehát a legtöbb szolgáltatót annyira nem nyűgöz le a közvetítők kiiktatásának gondolata.

A blokklánc újrafogalmazza a digitális bizalmat, új irányítási paradigmát alkotva, amely potenciálisan felforgathatja a hagyományos modelleket. A felülről lefelé való irányítás helyett lehetőség nyílik egy átlátható és a közösségi alapú döntéshozatalra.

Peer-to-Peer (P2P) energiakereskedés

A „házi” energiatermelők növekedésével egyre nagyobb az érdeklődés az energiamegosztás iránt. Az úttörő blokkláncon alapuló cégek, mint például a SunContract, olyan világot teremtenek, ahol azon fogyasztók, akik többlet energiát termelnek, a helyi energiapiacon értékesíthetik azt például a szomszédoknak. A fogyasztók is vásárolhatnak helyben előállított megújuló energiát, amely valószínűleg olcsóbb, mint a közművektől vásárolt.

A blokklánc viszonylag alacsony tranzakciós költségei lehetővé teszik a kisebb energiatermelők, közvetlenül az egyes napelemes háztartások is részt vegyenek a rendszerben. Az intelligens szerződések megkönnyítik a napelemek és más berendezések gyártási adatainak valós idejű koordinálását, és olyan értékesítési szerződéseket hoznak létre, amelyek lehetővé teszik a kétirányú energiaáramlást a hálózaton.

Ez az innováció azonban nem veszélyeztetheti a közmű szolgáltatókat, hisz a blokklánc segíthet az érdekeltek ösztönzésének összehangolásában az egész energiaérték láncon belül.

A blokkláncnak nem kell a start-up cégeket a közművek ellen, vagy a szolgáltatókat a fogyasztók és energiatermelők ellen uszítani. Az viszont tény, hogy a blokklánc az egyetlen olyan technológia, amely képes támogatni egy olyan platformot, amely összehangolja az energiarendszer különböző szereplőinek ösztönzését.

A kínálat és a kereslet kiegyenlítése valós idejű tranzakciókon keresztül

A napenergia- és szélenergia tekintetében, az energiapiacoknak egyre inkább kihívást jelent a kínálat és a kereslet egyensúlyának fenntartása. Nagy az igény a rugalmas szolgáltatások iránt, amely hozzáigazítja a keresletet a kínálathoz, vagy kínálatot biztosít, a növekvő kereslet kielégítésére.

A keresleti válasz és más rugalmas szolgáltatások értékes erőforrást jelenthetnek a villamosenergia-szolgáltatók számára – bizonyos esetekben az új generációs kapacitásba történő beruházások helyettesítésével, a csúcsigény kielégítésére.

A fogyasztók választhatnak valamilyen kompenzációs formát, azaz, a közműveknek hagyják, hogy csúcsidőszakban 5 százalékkal csökkentsék a világítást, vagy néhány kilowattórát az otthoni akkumulátortárolójukból fogyasztanak, mindegyiket intelligens szerződések automatizálják és ugyanazon blokklánc alapú hálózaton vannak biztosítva, amely lehetővé teszi a transzaktív energiát.

Összefoglalva megállapítható, hogy a blokkláncot alkalmazva a többletenergia tárolása, nemcsak az energiafelhasználók, hanem a szolgáltatók számára is értékes lehet. A közműszolgáltatók új bevételi csatornát nyithatnak, jobban koordinált piacokból, intelligensebb hardverekből és szélesebb körű, hatékonyabb villamosításból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük