Bloomberg író 400 000 dollárra várja a Bitcoin árfolyamát

A Bitcoin javuló fundamentális tényezői és az intézményi befektetők érkezése hatással lehet a BTC árfolyam volatilitására és a jövőbéli ralikra és korrekciókra.

Változni fog a Bitcoin természete

Aaron Brown Bloombergen publikált friss cikkében az állítja, hogy a következő Bitcoin rali könnyebben beazonosítható okok miatt fog bekövetkezni és elsősorban a fundamentális faktorok, valamint a globális események hajtják, sem mint a FOMO (fear of missing out) és mániákus vásárlás.

Brown szerint a kriptovaluták ‘boom & bust’ ciklusainak természete nem fog egy korán változni és ha az árfolyam tükrözni fogja a korábbi bikamenetet, akkor a következő menetben 60 000 dollár és 400 000 dollár közötti tartományban várható még mielőtt újra egy nagyot korrigálna.

Brown azzal indokolja szubjektív Bitcoin árfolyamát, hogy az elmúlt 2 rali során 2013-ban és 2017-ben elsősorban a kiskereskedők hajtották az árat, ám 2019-től fogva változott a felállás mivel a piaci kapitalizációja a kriptovaluta piacoknak 260 milliárdon áll, szemben az akkori 2013-as 1 milliárd és a 2015-ös 3 milliárd dollárral.

Egy másik faktor a kriptopénz befektetők számbeli növekedésében keresendő, véli az író, amit 2018-ban megtámogatott egy 30 milliárd dolláros intézményi tőkebeáramlás is.

A szabályozói fronton is nagyobb a tisztánlátás, melynek hatására korunk vezető nagyvállalatai (Facebook, Goldman Sachs, JPMorgan Chase és Fidelity) aktívan invesztálnak a szektorban.

Habár a szektor sziklaszilárd talapzatokon nyugszik, Brown ennek ellenére nem zárja ki a további buborékok és azok kipukkanásának lehetőségét a szektor maturálása során. A kriptoszektor, szerinte egyre kiszámíthatóbb hozamokat fog generálni, amit alkalmanként követhetnek 20%-os korrekciók az eddig tapasztalt 80-90%-os korrekciókkal szemben.

A Bitcoin árfolyamát nagyban befolyásolják a határidősök

A Bitcoin határidős adatok vizsgálata betekintést nyújt a Bitcoin 2019-es különbözőségébe, véli az író. 2017 novemberben a Bitcoin határidősök volatilitása jóval 300% fölött járt ahol a befektetők 25%-a azt a nézetet vallotta, hogy a BTC további erősödésben részesülhet 10 000 dollár fölött.

Jelenleg a bitcoin árfolyam ugyanott áll, mint 2017 novemberében azzal a különbséggel, hogy ugyanaz a határidős csupán 85%-os volatilitással árulják, ami 15%-os esélyt jelent, hogy a BTC átviszi a 10 000 dollárt.

Ha a Bitcoin átmegy a 10 000 dolláron, akkor a várható csúcsa 11 000 USD körül alakul, ha nem viszi át, akkor az árfolyama 7500 dollárra állhat be. Ugyan kockázatos ügylet továbbra is, de még mindig jóval biztonságosabb, mint amit 2017-ben bevállaltak a befektetők.

Piaci korrelációkat sem szabad figyelmen kívül hagyni

A Bitcoin – S&P 500 indexének korrelációját sem szabad figyelmen kívül hagyni. Amikor a korreláció közelít a nullához egy negyedévben, akkor a Bitcoin jóval magasabb hozamokat biztosít a következő negyedévben, de ugyanakkor a volatilitása is emelkedik.

Másrészt amikor Bitcoin követi a piaci fundamentális faktorok által előrejelzett változásokat, akkor – korrelációtól függetlenül – az átlagos hozamok kisebbek vagy akár negatívba is fordulhatnak.

Brown összehasonlította a bitcoin árfolyamát az S&P 500 indexével

A fenti ábra mutatja, hogy a Bitcoin korrelációja a S&P 500 indexszel -0.2 körül mozog, ami egy olyan zóna, ahol a múltban nem volt jellemző az extrém volatilitás. Brown azt is kiemeli, hogy 2018 közepe óta a Bitcoin – S&P 500 korreláció a nulla körüli értéken mocorgott hónapokon keresztül egészen 2019 kezdetéig mialatt 2017 szeptember és 2018 január között szintén nulla körüli értéken jártak.

A Bitcoin látszólag pozitív és negatív korrelációk között váltakozik az S&P 500 indexszel és drasztikus árfolyam emelkedés akkor jellemzi, mikor a korreláció közelít a nullához.

Brown szerint a következő ciklus pontosan e miatt lehet más és azt gondolja, a nyáron a piaci fundamentumok fogják az árfolyamot hajtani egy kialakuló vásárlási mánia (FOMO) helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük