Bloomberg: nem kizárt a 100.000 dolláros bitcoin 5 éven belül

Négyoldalas jelentésben foglalta össze a kriptopénzek aktuális kilátásait Mike McGlone, a Bloomberg vezető árucikkstratégája.

Az elemzés a bitcoin múltbéli árműveletei alapján arra következtet, hogy az elkövetkező 5 éven belül az árfolyam egy újabb nullával gyarapszik majd.

A feltételezés egy egyszerű megfigyelésen alapszik. A BTC árfolyamát 2010 óta jegyzik, ezen az éven mindössze pár dollárcent körül mozgott az értéke. Egy évre rá, 2011-ben már 10 dollárnál jártunk.

Két év múlva, 2013-ban 100 dolláron kereskedték a kriptovalutát, majd még 2013 és 2014 fordulóján 1000 dolláros BTC-kénti árfolyamnak örülhettek a büszke tulajdonosok.

4 év kellett ezután, hogy az ötjegyű számok birodalmát is felfedezhessük.

A jelentés írója a történelmi rekordok alapján azt feltételezi, hogy a bitcoinárfolyam megtízszereződéséhez mindig az előző ciklus idejének a duplájára van szükség. Ez alapján tehát a 100.000 dollár (2017 + 8)-ban, vagyis 2025-ben válhat reálissá. Egyszerű képlet, de mégis csak feltételezés.

Az elemző ezenfelül összefüggést talált a volatilitás és a bicoinárfolyam logaritmikus grafikonja között, amely előbbi az ezerdolláros árfolyam elérésekor történelmi mélyponton, 37%-on tartózkodott. Ehhez ezt az ábrát mellékelte:

Minden az árfolyamnak kedvez

A bitcoin iránti keresletet figyelembe véve a stratéga szerint az idén újra elérhetjük 2019-es csúcsot, a 14.000 dollárt. Ennek fő hajtóerejeként a Grayscale Bitcoin Trust vagyonalapot jelöli meg, amely a harmadik negyedévben sem volt rest: az újonnan  bányászott bitcoinok 70%-át felvásárolta.

Kitér arra a tényre is, miszerint a bitcoin árfolyama soha nem produkált ilyen hosszú, 10.000 dollár feletti időkeretet. A 4. negyedévbe is úgy lépett be, hogy az idei átlagárfolyama 9200 dollár volt. Ez utóbbi szintén rekordértéknek számít.

McGlone szerint éppen emiatt, valamint korlátozott készlete miatt a bitcoin továbbra is domináns erő marad az ágazaton belül. Mint mondja:

Úgy látjuk, hogy valamit nagyon el kell rontania a Bitcoinnak és valamit nagyon jól kell csinálnia a 7200 altcoinnak, hogy ez az egyenlőtlenség ne folytatódjon tovább.

Bár bizonyára sokan eddig sem kételkedtek benne, mégis csak jó néha olyan jelentéseket olvasni, amelyben a hagyományos pénzügyi világ nagyágyúinak szakemberei sem tartanak kizártnak egy következő bikafutamot.

A teljes jelentés ide kattintva olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük