A Boeing törölte a biztonsági kamerák felvételeit, mit rejteget?

Januárban, röviddel a felszállás után kiszakadt a helyéről a Boeing 737 Max 9 típusú gepülőgép egyik ajtópanelje; az incidenst követően a repülőgépgyártó óriás hatósági vizsgálat alá került. Legutóbb azonban kiderült, hogy a vállalat törölte a biztonsági kamerák felvételeit, amelyeken a leszakadt ajtón végzett munkálatok láthatóak.

Ami pedig még bizarrabb, hogy nem csak ezen felvételekről van szó, hiszen Jennifer Homendy, az NTSB elnöke szerint arra sem találnak bizonyítékot, hogy ki végezte az ajtóval kapcsolatos munkákat. Homendy levelében azt írja, hogy a személyzet tagjának személyazonossága ismeretlen, és egészségügyi okok miatt „nem tud interjút adni az NTSB-nek”. Elmondása szerint egyenesen Dave Calhoun, a Boeing vezérigazgatóját is megkereste, ám ő is azt mondta, hogy „nem tudja megadni a kért információkat”, és fenntartotta, hogy a vállalatnak nincsenek feljegyzései az elvégzett munkáról.

A hab a tortán, hogy holtan találták azt a kulcsfontosságú informátort, aki a vállalat minőség-ellenőrzési vezetője volt, és aki nemrég aggályokat fogalmazott meg a cég gyártási szabványaival kapcsolatban. A BBC szerint önkezével vetett véget életének, miután részt vett a Boeing ellen indított perben. A férfi állítása szerint a cég többször is a gyorsaságot helyezte a biztonság elé, aggodalmait azonban figyelmen kívül hagyták.

Az incidens után a hatóságok megvizsgálták a Boeing repülőgépeket, melyeken több hibát is találtak: volt olyan repülőgép, amelyen repedt volt a pilótafülke ablak és egy szárnyon hiányoztak a csavarok. Március elején pedig az egyik gép, amelyen 235 utas utazott, elvesztette gumiabroncsát, a kerék pedig másodpercekkel kiesett a helyéről.

Kapcsolódó cikkeink: