Boldog tizenkettedik születésnapot! Ma 12 éve indult el a Bitcoin hálózat

2009. január 3. mostanra sok kriptotulajdonos emlékezetébe égett bele, hiszen pontosan 12 éve ezen a napon indult útjára a Bitcoin hálózata. Egy álnéven munkálkodó zseni, Satoshi Nakamoto azzal indította be a Bitcoin blokklánc hálózatát, hogy kibányászta az első blokkot, közismert nevén a genezis blokkot. Ezzel a blokkal egy üzenetet is eljutott a világnak, amely minden kétséget kizáróan a Bitcoint egy alternatív monetáris rendszer előfutáraként pozicionálta, a mai központi bankrendszer valós kihívójaként. A blokk memója megjegyezte, hogy „a kancellár a második mentési csomagot készíti elő a bankok számára”, amellyel arra az intézkedésre utalt, amit az Egyesült Királyság kormánya készített elő a 2008-as és 2009-es globális recesszió közepén.

Azóta bizony sok víz lefolyt a Dunán, és a Bitcoin az emberiség történetének a részévé vált. 12 éve élvezi a közösség lelkesedését, amely szerencsére egyre több tagot számlál. Bár az elmúlt több mint egy évtizedben számos szkeptikus próbálta lejáratni a Bitcoint, mint hálózatot és mint digitális fizetőeszközt egyaránt, úgy tűnik, hogy a Bitcoin mindennek ellenáll és szárnyal. Ma elmondhatjuk azt, hogy egy globális jelenséggé vált, mely emberek millióit mozgatja meg a világon. Akár imádja valaki, akár utálja a Bitcoin egy valódi rebellis szimbólum lett, egy filozófia, mely komoly változásokat katalizátora lehet a hagyományos pénzügyi rendszerben.

A Bitcoin ma reggel 34 000 dolláros árfolyammal indította a napot. Sajtóidőben 33 546 dollárnál járt egyetlen BTC, mialatt a piaci kapitalizációja átlépte a 620 milliárd dollárt. Forintban számolva ez már több mint 10 millió forintot jelent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük