Újabb ország oldja fel a kriptovaluták tiltását

Újabb dél-amerikai országban lép előre a kriptovaluták elfogadottsága, terjedése. Hiszen Argentína vagy éppen Brazília után most Bolíviában is pozitív változások történtek. A nemrégiben puccskísérletet is megélt Bolíviában ugyanis a központi bank bejelentette június 26-án, hogy feloldja a 4 éve bevezetett kriptovaluta tilalmat. A még 2020. december 15-én kiadott 144/2020 számú igazgatótanácsi határozat megtiltotta “a csatornák és az elektronikus fizetési eszközök (IEP) használatát a virtuális eszközök vételi és eladási tranzakcióira”. Viszont most a bank igazgatótanácsának új, 082/2024 számú határozata lehetővé teszi a pénzügyi szervezetek számára a kriptovaluta tranzakciókat.

Kis lépés Bolíviának, de nagy lépés a kriptovaluták számára

A hivatalos kommunikáció szerint a határozat a Pénzügyi Rendszerfelügyeleti Hatósággal (ASFI) és a Pénzügyi Nyomozó Hatósággal (UIF) együttműködésben született. De figyelembe vették a Latin-Amerikai Pénzügyi Akció Munkacsoport (GAFILAT) által Bolíviára kiadott friss értékelést is. Ebben az értékelésben egyébként a munkacsoport is javasolta a bolíviai hatóságoknak, hogy fontolják meg a virtuális eszközszolgáltatók (VASP-k) szabályozását a specifikus bolíviai helyzetnek megfelelően. A munkacsoport értékelésében azt is kiemelte, hogy tavaly olyan jogi keretek voltak Bolíviában, amelyek kihívásokat jelentettek a modernizációra. Konkrétan megakadályozták, hogy a kriptok integrálhatóak legyenek a bolíviai fizetési rendszerbe. A bolíviai központi bank elnöke, Edwin Rojas Ulo nemrég viszont megerősítette, hogy a bank folyamatosan dolgozik az ország fizetési rendszerének és infrastruktúrájának modernizálásán. Rámutatott, hogy a most meghozott határozattal a bolíviaiak új mechanizmussal rendelkeznek majd a pénzügyi tevékenységeikhez.

Nem idézünk szó szerint a közleményből, de a bank vezetője szerint eddig is nagyban segítették a fizetési rendszer korszerűsítését és a fizetési infrastruktúra fejlesztését. Az új határozat pedig további modernizációt tesz lehetővé. A sajtóközlemény szerint a rendszerfelügyeleti hatóság, az ASFI ellenőrizni fogja a pénzügyi közvetítő szervezeteket (EIF). Beleértve azokat az eszközöket is, amelyeket a szervezetek kriptok megszerzéséhez biztosítanak. Emellett pénzügyi oktatást fognak nyújtani a lakosságnak a virtuális eszközökről és azok kockázatairól. A pénzügyi nyomozó hatóság pedig meg fog mindent tenni, hogy a virtuális eszközöket ne használhasság bűncselekményekhez. Ami még fontos, hogy a bank kiemelte, hogy nincs semmiféle terv arra, hogy a BTC vagy más kriptovaluták törvényes fizetőeszköznek minősüljenek az országban. De akárhogy is, a kriptok tilalmának feloldása is kifejezetten pozitív előrelépés az eddigiekhez képest.