Argentína elnöke támogatja a Bitcoin használatát az országában

Javier Milei Argentína jelenlegi elnöke a Bitcoin támogatásáról beszélt, és arról, hogy minden polgárnak joga van szabadon megválasztani a számára kedvező pénznemet.

A dél-amerikai ország vezetője az X-en válaszolt Gurbacs Gábor, a VanEck korábbi igazgatójának tweetjére, aki szerint a Bitcoin mindenkit megillet. Az államfő kiemelte, hogy kormánya engedélyezné a különböző valutákat, mint a Bitcoint, a West Texas Intermediate (WTI) és a British Thermal Units (BTU) valutákat.

„Szabad verseny lesz a valuták között. Használhatjuk a Bitcoint vagy más olyan egységeket, mint a WTI és a BTU, amelyik éppen megfelel a vállalkozásunknak”írja az elnök.

Milei támogatja a Bitcoin (BTC) és más valuták használatát a gazdaságban. Céljük, hogy hasonlóan El Salvadorhoz az állampolgárok saját maguk választhassák ki az általuk preferált fizetési eszközt. Láthatjuk, hoghy az argentin elnök álláspontja közel áll El Salvadoréhoz, ahol Nayib Bukele hivatalos fizetőeszközzé nyilvánította a Bitcoint.

Argentína kihívásai

Érdemes megjegyezni, hogy Argentína olyan kihívásokkal néz szembe a BTC támogatását illetően, mint a magas infláció és adózási kérdések a kriptovalutákat illetően. Az ország a gazdaság instabilitása miatt is a stabilcoinokat részesíti előnyben a fizetéseknél. E problémák ellenére Milei eltökélt abban, hogy több BTC-t áramoltasson Argentína gazdaságába. Mellesleg még 2023 decemberében a külügyminiszter megerősítette, hogy a bitcoinban kötött szerződéseket engedélyezni fogják.

Mindezek ellenére Milei kormányát folyamatos bírálatok érik a kriptoközösség részéről, amiért a digitális eszközök szigorúbb szabályozását támogatja. Ezek a szabályok a nemzetközi szabványoknak való megfelelést hivatottak biztosítani, de aggodalmakat keltettek a szélesebb közösségben.

Milei Bitcoin támogatása a valutaszabadság felé jelentős hatással lehet gazdaságára a magas infláció és a gazdasági bizonytalanság közepette. Milei elképzelése arra irányul, hogy több választási lehetőséget kínáljon a polgárok és a vállalkozások számára. A diverzifikált valutahasználat révén pedig stabilizálja a gazdaságot. Ezeknek az intézkedéseknek a sikere azonban nagyban fögg a végrehajtásuk módszerétől és a közvélemény általi elfogadottságtól egyaránt. A kormánynak foglalkoznia kell a többféle valuta integrálásával kapcsolatos kihívásokkal, és biztosítania kell, hogy a pénzügyi rendszer képes legyen támogatni ezt a változatosságot.