Bolívia példája rámutat a Bitcoin fontosságára

Bolivia egy új rendeletben betiltaná a fizikai arany vásárlást és annak exportját. A Bitcoin vásárlást és használatát szerencsére nem lehet egy rendelettel elintézni.

Az ország 1983-1985-ben a második világháború utáni Magyarországhoz hasonlóan hiperinflációs környezetben találta magát, mikor is a bolíviai peso értéke 23,000%-ot vesztett értékéből. Hasonló helyzet kialakulásának megelőzése késztethette az ország döntéshozóit a legfrissebb aranykorlátozó rendelet meghozatalára.

Ezt megelőzően 2018-ban a Bolíviai Központi Bank felfüggesztette az USA dollár konvertálhatóságát pesora annak érdekében, hogy fenn tudja tartani a dollár – peso rögzített árfolyamszintet. Azonban a lépés több kárt okozott mint hasznot, mert az elmúlt két – három évben a jegybank elégette tartalékainak nagy részét annak érdekében, hogy fenntartsa a rögzített árfolyamszintet. A jegybanki tartalékok emiatt 2007 előtti mélypontra estek vissza.

Az arany korlátozása – ami köztudottan univerzális hedge a jegybanki monetáris diletantizmussal szemben – nem állna meg a kivitel felfüggesztésében és már asztalon van a másik törvény, ami kötelezné az ország aranytermelőit, hogy közvetlenül a jegybanknak szolgáltassák be. Egyben ezzel szeretnék az illegális aranykereskedelmet visszaszorítani.

A bolíviai aranytermelőknek külön igazolványra lesz szükségük, hogy külföldre értékesíthessenek, és elsőként mindig a jegybanknak kell felajánlaniuk megvételre amiért cserébe értéktelen pesot és adómentességet kaphatnak. Az exportot csak az éves tartalékfelhalmozási kvóták teljesülése után engednék.

Az ország jelenleg mintegy 2.6 milliárd dollár értékű aranytartalékkal rendelkezik, amivel a negyedik legnagyobb Dél-Amerikában. A törvény egyben nagyobb arányú nemesfém tartalékot ír elő, ami még logikus lépésnek is lehetne titulálni a globális pénzpumpa és a magas inflációs várakozások közepette. Azonban ez koránt sincs így, mivel a törvény az ország aranytermelő szektorát és a lakosságot büntetné, ami logikusan keresi a kiutat a gyorsan értéktelenedő pesoból.

Egy elemző megjegyezte: “Nem vagyunk messze tőle, hogy tanúi legyünk a bolíviai aranymegtakarítások FDR-szerű nemzeti konfiskálásnak.”

A kiút a lakosság számára egyértelmű: a Bitcoint nem tudja egyetlen állam se törvényben betiltani vagy elkonfiskálni. Kell-e ennél jobban érv arra, miért van szükség a Bitcoinra?

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük