Binance CEO: Senki nem tudja megállítani a Bitcoint, az államoknak együtt kell működniük

Szinte lehetetlen, hogy bármi is végezzen a Bitcoinnal és a mögötte álló blokklánc technológiával – az államoknak és a szabályzóknak pedig el kell fogadniuk mindeztállítja a Binance, a világ egyik vezető kriptovaluta tőzsdéjének vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ).

Nem hiszem, hogy bárki is megállíthatná most [a kriptovalutákat], mivel ez a technológia, ez a koncepció immár 500 millió ember gondolataiban kering – nyilatkozta CZ a CoinDesk-nek adott interjúban – Ezt nem lehet csak úgy eltörölni.”

CZ szerint visszaszorítani a Bitcoint és más kriptovalutákat olyan lenne, mintha megtagadnánk az Amazon internetes üzleti modelljének befogadását, amikor az e-kereskedelmi óriás már az 1990-es évek óta működik. A kriptovaluták nem azért vannak, hogy legyűrjék a hagyományos pénzügyi rendszert vagy a kormány által támogatott fiat pénznemeket – azért vannak, hogy nagyobb „pénzszabadságot” biztosítsanak számunkra. A kriptovaluta

csak egy új eszköz, amely fokozza a pénz szabadságát az egész világon. – tette hozzá CZ – Nem gondolom, hogy a szabályzók ellen lenne… És van rá mód, hogy együttműködjünk.

Nem harcolunk, együttműködünk

A Binance az évek során elég mély kapcsolatot alakított ki a szabályozókkal, hiszen a világ egyik legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjeként fokozott szabályozási ellenőrzéseknek van kitéve. Nemrégiben például kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államok adóhivatala vizsgálatot indított a Binance amerikai üzletága ellen. De nemcsak az USA csőrét bántja a tőzsde, hiszen világszerte számos más kormányzati szerv kérdések százaival bombázza a Binance-t üzleti tevékenységével kapcsolatban. CZ azonban elmondta, hogy vállalata nem szándékozik harcolni egyetlen kormány ellen sem, a tőzsde működésével kapcsolatban felmerült kételyeket pedig minden bizonnyal a szabályozási egyértelműség hiánya okozza. Ez a probléma egyébként már a Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong szerint is súlyos, aki nemrégiben Washingtonba utazott, hogy egyértelmű szabályozásra szólítsa fel az Egyesült Államokat.

Nem harcolunk a kormányok ellen. – nyilatkozta CZ – Vannak esetek, amikor a szabályozók vagy maga a szabályok nem teljesen egyértelműek. A világ legtöbb részén még mindig alakulóban van mindez, így vannak még homályos részletek. De [most] kísérleteznünk kell, és együtt kell dolgoznunk, hogy közös nevezőre jussunk.”

A Binance a tapasztalataiból él

A Binance egyelőre nem rendelkezik egyértelmű stratégiával annak ellenére, hogy a tőzsde szinte minden divatba jövő kriptográfiai innovációban részt vesz, legyen szó akár DeFi projektektről, nem helyettesíthető tokenekről (NFT) vagy tokenizálásról.

Ahhoz túl kevés vagyok, hogy megjósoljam, mi fog történni, mi fog nagyot aratni, és mit fognak a felhasználók befogadni. […] A Binance egyszerűen csak a tapasztalatokra épít” – nyilatkozta CZ.

A Binance feje továbbá elmondta azt is, hogy egyre kevesebb „felülről lefelé irányuló” döntést próbál meghozni különösen, amikor úgynevezett „nagy” projektekről van szó, mint például a Binance Smart Chain (BSC), mely már az Ethereum hálózatának elég komoly vetélytársává vált.

A BSC a semmiből bukkant elő. Ez nem az én ötletem volt

Már többször írtunk arról, hogy újabbnál újabb BSC projektről derül ki, hogy csalás. Mivel pedig a projektek neve közvetlenül a Binance-hez kapcsolódik, sokan nekimennek CZ-nek és követelik, hogy vállalja a felelősséget a történtekért.

 “A BSC egy független blokklánc, nincs kontrollunk felette. – adta válaszul CZ – A projektek teljesen önállóan működnek. Ha beszélek fejlesztőikkel, ők is beszélnek velem. De egyáltalán nem szoktam velük beszélni.”

A Binance feje ugyanakkor elmondta, hogy ő és társasága valóban profitál a BSC sikereiből, mivel a Binance saját kibocsátású és használatú kriptovalutája, a BNB a BSC blokkláncon fut – működéséről bővebben itt olvashatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük