Bolsonaro brazil elnök aláírta a bitcoin-törvényt

Jair Bolsonaro brazil elnök csütörtök reggel aláírta azt a törvényt, amely teljes szabályozási keretet hoz létre a bitcoin kereskedelmére és használatára vonatkozóan az országban.

Bolsonaro elnök a kongresszus által jóváhagyott törvényt módosítások nélkül írta alá. Mint arról korábban beszámoltunk, az új szabályok a bitcoint fizetési és befektetési eszközként ismerik el a dél-amerikai országban.

A virtuális eszköz “olyan digitális értékmegjelenítés, amelyről elektronikus úton lehet tárgyalni vagy átutalni, és amelyet fizetésre vagy befektetésként lehet használni”olvasható a törvényjavaslat szövegében.

Az új törvény a mai aláírástól számított 180 nap múlva lép hatályba, és óriási jelentőséggel bír az országban. Már így is igen népszerű a bitcoin a brazil állampolgárok körében, az új törvénynek hála viszont még többen fordulhatnak a kriptopénz felé, persze ez az illetékes szabályozó hatóság intézkedéseitől is függ.

A végrehajtó hatalom fogja kiválasztani azokat a kormányzati szerveket, amelyek felügyelni fogják a piacot. A várakozások szerint a brazil központi bank (BCB) lesz a felelős, amikor a bitcoint fizetésre használják, míg az ország értékpapír- és tőzsdefelügyelete (CVM) lesz a felügyelő, amikor befektetési eszközként alkalmazzák. Mind a BCB, mind a CVM, valamint a szövetségi adóhatóság (RFB) segített a törvényhozóknak a jogszabály kidolgozásában.

Ha a BCB-t megerősítik a szektor felügyelőszerveként, akkor azért van miért aggódni. Az elnöke, Roberto Campos Neto ugyanis többször elmondta, hogy nem tartja a kriptovalutákat a fiatpénzek alternatívájának, elsősorban a volatilitásra hivatkozva. Ennél is fontosabb, hogy a BCB saját digitális valutájának, a real digitalnak a bevezetésén dolgozik, amely a jelenlegi tervek szerint 2024-re készül el.

A jogszabály által biztosított nagyobb szabályozási egyértelműség azonban arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy közelebbről is megvizsgálják a feltörekvő fizetési módot. Ez viszont a bitcoin mint fizetőeszköz szélesebb körű elterjedését eredményezheti Brazíliában, függetlenül attól, hogy a BCB aktív jóváhagyása megtörténik-e vagy sem.