Elkezdte 12 EZER éves börtönbüntetését a milliárdos csaló

 A Thodex törökországi kriptovaluta-tőzsde alapítója, Faruk Fatih Özer börtönbe vonult, hogy letöltse a jogerősen rá mért 11 196 évnyi börtönbüntetését, ami az országban az eddigi leghosszabb kiszabott büntetés.

A férfi a családja segítségével hozta létre Thodexet annak érdekében, hogy ellopja a felhasználók tőzsdén tárolt pénzét. A bírósági ítélet szerint a család több ezer befektetőt csapott be, és összesen több mint kétmilliárd dollárt tulajdonítottak el. Testvéreire hasonlóan, 11 196 évet szabtak ki.

Több ország összehangolt bűnüldözésére volt szükség egyébként ahhoz, hogy Özert végül megtalálják. Mindvégig, még a végső ítélethirdetéskor is tagadta a vádakat, és azt állította, hogy egy hacker lopta el a pénzt a tőzsdéről. Védekezése azonban nem győzte meg a bíróságot, amely példátlanul szigorú büntetést szabott ki rá és családtagjaira.

Szabadságának utolsó napjaiban a mellkasáig növesztette szakállát és Dél-Albániába vette az irányt, hogy a tengerparton bujkáljon. A reptéri biztonsági ellenőrzésen kétmilliárd dollárnyi kriptovalutát tartalmazó hardvertárcát vitt át, miközben a letartóztatása elől menekült. A bűnüldöző szervek végül egy összejövetelen találtak rá, ahol már nem volt nála a szóban forgó hardvertárca. Elmondása szerint ugyanis az azon lévő pénzösszeget áldozatai kártérítésére használta, majd a Jón-tengerbe dobta azt.

A Thodex és Özer története

Faruk Fatih Özer 2017-ben alapította a Thodexet, amely az egyik legnagyobb kriptovaluta-tőzsdévé nőtte ki magát Törökországban. A platform gyorsan népszerűvé vált, különösen a fiatal befektetők körében, akik a török líra instabilitása miatt kriptovalutákba menekítették megtakarításaikat. A cég azonban 2021 áprilisában hirtelen leállította működését, a felhasználók nem fértek hozzá számláikhoz és Özer az ellopott kriptovalutával eltűnt. A Thodex összeomlása után a török hatóságok nemzetközi körözést adtak ki a férfi ellen. Felkerült az Interpol legmagasabb, vörös körözési listájára, amely lehetővé tette, hogy a világ bármely rendőri szerve letartóztassa őt.

Az ügy hatalmas nemzetközi figyelmet keltett, és rávilágított a kriptovaluta-piac szabályozásának szükségességére. A török kormány szigorúbb intézkedéseket vezetett be a kriptovaluta-kereskedelem terén, hogy megvédje a befektetőket és elkerülje a hasonló esetek megismétlődését a jövőben.