Börtönbüntetéssel fenyegetik a kriptósokat Dél-Afrikában

A legújabb jelentések szerint Dél-Afrikában is napirenden van a kriptovaluták szabályozása, ugyanis elviekben már tiltólistára került a kriptovaluták tengerentúli kriptotőzsdékre történő utalása. Mindez pedig annyit jelent, hogy az államban lényegében bűncselekménynek fog számítani az, ha a helyben szerzett kriptográfiai eszközöket a polgárok külföldre utalják.

Pénz- és börtönbüntetéssel nézhetnek szembe

A Mybroadband jelentése szerint az ország kriptovaluta ellenes szabályozásának legújabb rendelkezéseit a Fintech Working Group (IFWG) által közzétett GYIK dokumentum tartalmazza. A szabályozók kifejtették, hogy a rendelet tiltja a kriptovaluták külföldre utalását a Nemzeti Pénzügyminisztérium engedélye nélkül. Hozzáteszik továbbá, hogy abban az esetben, ha egy egyén a szabályoknak ellenszegül, 17 500 dollár (kb. 5 millió forint) feletti pénzbüntetéssel, valamint akár 5 évre kiterjedő szabadságvesztéssel nézhet szembe.

A szabályozásokat fokozatosan kellene bevezetni

A jelentésben továbbá szó esik arról is, hogy míg a dél-afrikai kriptotőzsdék egyelőre még tanulmányozzák az IFWG álláspontját, sokan készek segíteni a szabályozási keretek megfelelő kialakítását. Richard de Sousa, az Altcoin Trader vezérigazgatója például már „mérlegeli” lehetőségeit, és a kiadott rendelet minden részletét megvizsgálja.

Marius Reitz, a Luno kriptotőzsde igazgatója elmondta, hogy bár cége „támogatja a kriptoszektor egyértelmű és piacbarát szabályozását”, jelenleg nem világos, hogy „ez az [új szabályozás] miként lesz végrehajtva”. Megosztotta továbbá a rendeletre vonatkozó álláspontját, miszerint a szabályozások fokozatos bevezetése jóval több előnnyel bír az előírások gyors és korai előterjesztésével szemben:

„A dél-afrikai kriptovaluta szabályozások lépcsőzetes bevezetése – kezdve a kötelező AML/KYC ellenőrzéssel – az ésszerű megközelítés, amely segítségre lesz a szabályozás esetleges negatív következményeinek enyhítésében” – állítja.

Úgy tűnik tehát, hogy a kriptovaluták tengerentúli tőzsdékre történő átutalásának megakadályozása a legújabb jele annak, hogy a dél-afrikai szabályozók most a magánkézbe kerülő digitális valuták elterjedését próbálják visszaszorítani. Az viszont még várat magára, hogy ezek a korlátozások elfojtják-e a kriptok használatát – vagy éppen ellenkezőleg, arra késztetik a kereskedőket, hogy kiskapukat keressenek és mélyebbre ássanak. Mindenesetre, jelen adatok szerint egyelőre nem kell attól tartani, hogy a kriptovaluta ellenes intézkedések újabb bitcoin áresést eredményeznének.