Úgy tűnik egyelőre nem lesz újabb bitcoin áresés

Az adatokból úgy tűnik, hogy egyelőre mégsem kell attól tartani, hogy a több országban egyre terjedő bitcoin és kriptovaluta ellenes intézkedések miatt pórul járt bányászok tömegével adnák el az érméiket, amitől újabb bitcoin áresés fenyegetne. A Glassnode elemzőszervezet a heti riportjában kifejezetten valószínűtlennek nevezte, hogy egy újabb ex-bányász eladási hullám indulna el a következő hetekben.

Az utóbbi hónapokban a Kínai Kommunista Párt nagyon rámozdult a bitcoinbányászat és a kriptovalutakereskedelem gyakorlatilag teljeskörű betiltására. Ennek oka hivatalosan, és minden bizonnyal gyakorlatilag is részben a környezetvédelem, de valószínűleg valójában annál inkább pártpolitikai és gazdasági megfontolások. Ez az agresszivitás pedig durva globális számítási kapacitás csökkenést eredményezett a bitcoin hálózaton, mivel a BTC bányászatot évek óta köztudottan kínai szereplők dominálták.

A hashráta olyan jelentősen csökkent az utóbbi időben, hogy teljesen egyértelmű, hogy a bitcoin 2 hetente aktiválódó önszabályozó algoritmusa automatikusan csökkenteni fogja a napokban a BTC bányászati nehézségét. Arról azonban, hogy a csökkenés mértéke mekkora lesz csak találgatni lehet, a legtöbben 25 százalék körüli értékre számítanak, de egyesek akár 40 (!!) százalékos könnyítést is el tudnak képzelni. Ez az jelenti, hogy ugyanazzal a hardverrel, ugyanazon idő alatt körülbelül 25-40 százalékkal több bitcoint lehet majd kibányászni.

Úgy tűnik elkerültünk egy katasztrófát

A jelenlegi kiváró, kissé negatív környezetben nagyon nagyon rosszul jött volna egy újabb bitcoin áresés.Sokan megfogalmaztak félelmeket azzal kapcsolatban, hogy a bányászatból hirtelen kiszoruló szereplők adott esetben tömegével kínálhatják BTC érméiket eladásra, hogy  fedezzék a használaton kívüli ASIC rigek költségét, vagy egyébb járulékos költségeiket, amelyeket nem tudnak azonnal megszüntetni, a bevételi oldal teljes lenullázódása ellenére sem.

Úgy tűnik azonban, hogy az eszes önszabályozó mechanizmusnak sikerült megakadályoznia a legrosszabb forgatókönyvet. Az adatok azt mutatják, hok sok bányász inkább arra koncentrál, hogy miképpen tudná a tevékenységét, máshol, vagy máshogy tovább folytatni, különösképpen most, hogy a kisebb hashráta okozta könnyítés miatt jelentősen jövedelmezőbb lesz az érmék bányászata, igaz, várhatóan csak rövid ideig.

A Glassnode elemzői azt is kiemelték, hogy egy bitcoin áresés a bányászokat is rosszul érintené, így valószínű, hogy még a bitcoin bányászatból adott esetben örökre kiszálló szereplők is inkább szép lassan, hosszú távon terveznek megszabadulni az érméiktől, később adott esetben magasabb árfolyamokra számítva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük