Brave böngészőből most már az internet hőskorát is visszakeresheted

A Brave, a legnagyobb, adatvédelmet kiemelten kezelő webböngésző, most automatikusan továbbirányítja a felhasználókat, hogy leellenőrizzék azoknak az oldalaknak az archív verzióját, amelyek törölve lettek az internetről.

A február 25-én indult új funkció lehetővé teszi, hogy a Google Chrome és Firefox legnagyobb riválisának felhasználói rögtön hozzáférjenek azokhoz az archivált tartalmakhoz, amelyek már eltűntek az internetes oldalakról. A Brave asztali számítógép verziójához teljes mértékben integrált funkciót ‘Wayback Machine’-nak nevezték el.

A funkció eléréséhez a Brave partnerségre lépett a népszerű nonprofit digitális könyvtárral, az archive.org-gal, amit az internet archívumának tartanak. Az új funkció a Brave böngésző 1.4 verzióban jelent meg, és most még egyenlőre csak az asztali számítógépes verzióban érhető el. Az archive.org szintén bejelentette ezt a szolgáltatást egy február 25-én megjelent blogposztjában.

Brave

Egy portál az internet történelméhez

Az 1996-os alapítású Archive.org azért jött létre, hogy állandó hozzáférést biztosítson a digitális adatok historikus listájához. Az internetes archívum jelenleg több mint 900 milliárd URL-t jegyez, amihez több mint 400 milliárd weboldal tartozik. Az archívum azonban napról napra növekszik, hiszen minden nap több száz millió új weboldal kerül betárolásra.

A számítógépes böngésző Wayback Machine integrációjának eredményeképpen a HTTP 404-es válasz esetén a felhasználóknak automatikusan felajánlják, hogy elolvashatják az archivált weboldalt, és nem az a tradicionális válasz várja őket, hogy a “Page not found – A weboldal nem található”.

Ha a weboldalt eltűnt vagy lekapcsolták, akkor a webböngésző a következő értesítést mutatja:

“Sorry, that page is missing. Do you want to check if a saved version is available on the Wayback Machine?” – “Bocsánat, a weboldal megszűnt. Meg szeretnéd nézni a Wayback Machine által, hogy a lementett verzió elérhető-e?”

A Brave felhasználói válogatni tudnak a weboldalak korábbi verziói között abban az esetben, ha archiválásra kerültek a Wayback Machine által. A Brave azt állítja, hogy ő az első webböngésző, amelyben beépített funkcióként működik a Wayback Machine. A többi népszerű webböngésző mint a Safari, Chrome és Firefox csak webböngésző-kiterjesztésként tudják támogatni jelenleg ezt.

A Brave és az Internet Archive partnersége 2017-ig nyúlik vissza

A Brave böngésző Wayback Machine támogatása nem az első esete a Brave és az Internet Archive együttműködésének. Már 2017-ben is az Internet Archive elfogadta azokat a mikrofizetéseket, amiket a Brave böngésző felhasználói indíthattak. Ez a funkció lehetővé tette a Brave felhasználóknak, hogy kriptovalutás mikrobefizetésekkel privát módon támogassák a kedvenc weboldalaikat. Az Internet Archive ily módon több mint 2.500 dollárnyi támogatást szedett össze a Brave Basic Attention Token (BAT) formájában 2019. áprilisáig.

A Brave és az Internet Archive közeli kapcsolatának részeként az Internet Archive kifejezte támogatását a felhasználók online privát szférájának szükségességéről. A csapatuk egy közleményben ezt így kommentálta:

Nagyon hálásak vagyunk a Brave elköteleződésért a felhasználók adatvédelme iránt, illetve azért, hogy egy alternatívát kínálnak a többi reklámokkal elárasztott webböngészőkkel szemben. Ezzel nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az internet böngészési élményét javítsák. Sokat köszönhetünk a Brave vezetőségének, és nagyon várjuk, hogy további együttműködéseket indítsunk velük azért, hogy a webet még hasznosabbá és megbízhatóbbá tegyük.“

A mostani újítások is alátámasztják azt az összehasonlító elemzés eredményét, ami nemrég jelent meg, és a hat legnépszerűbb böngészőt, közte a Google Chrome-ot, Safarit és Firefoxot hasonlítja össze az adatvédelem szempontjából is. A felhasználók online magánszférájának védelme egyre gyakrabban vitatott téma, és ezt a trendet a Brave böngésző jól kihasználja, és egyre népszerűbbé válik világszerte.

Ahogy korábban már mi is írtuk, a böngésző havi aktív felhasználóinak a száma megduplázódott egy év alatt. 2018-ban még csak 5.5 millió havi aktív felhasználója volt, ez 2019-ben 10.4 millió felhasználóra emelkedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük