7 milliárd forintnyi kriptót foglaltak le egy brazil kriptós csalás kapcsán

Brazília és a kriptovaluták

Azt már sok esetben megírtuk, hogy a kriptovaluták igazi menekülést jelentenek azok számára, akik olyan országban élnek, ahol a helyi fiat pénz komoly gondokkal küzd. Láttunk ilyet Venezuelában vagy éppen Iránban is. Brazília sem kivétel ez alól, ahol a koronavírus és a korábban is meglévő gazdasági nehézségek igazán mély recesszióba taszították a gazdaságot. Így nem meglepő módon sok tízezer brazil lépett be a kriptovaluták piacára, hogy így tegyen szert egy kis bevételre vagy éppen meneküljön a helyi bizonytalanságából. Sajnálatos módon ez utat nyitott több kriptós csalás végrehajtására is bűnözői csoportok számára.

A lefoglalás

Nekik most nagy csapást jelent, hogy az Egyesült Államok Igazságyügyi Minisztériuma nagyjából 24 millió dollár értékű kriptovalutát foglalt le. A forintra átszámítva megdöbbentő nagy összeg (több mint 7 milliárd forint) azután került lefoglalásra, hogy a brazil kormány hivatalos kérvényt nyújtott be az Egyesült Államokba. A kérés elvileg azért történt, mert az a pénzösszeg egy kriptós csaláshoz köthető, amelyben csalók több mint 200 millió dollárt csaltak ki brazilok tízezreitől. A hálózatot az a Marcos Antonio Fagundes üzemeltette, aki most börtönben van Brazíliában. Az ellene felhozott vádak között van például a pénzügyi szolgáltatások illegális üzemeltetése és pénzmosás is. A most lefoglalt pénzösszeg a brazil ügyészség szerint Fagundes vagyonának egy része, amely a kriptós csalás eredményeként került hozzá.

Brazília és a bitcoin
Forrás: bnn.io

A csalásban egyébként semmi újdonság nincs, Fagunes szimplán kriptós befektetéseket kínált másoknak az interneten keresztül vagy éppen személyesen. Ő és társai realt kértek áldozataiktól azzal az ígérettel, hogy azt kriptóba fektetik. Komoly hasznot ígértek a befektetésekért. Természetesen Fagundes ígéretei hamisak voltak és nem is tudta tartani ígért vállalásait. A brazil kormány mindenesetre a fentebb említett 200 millió dolláros kriptós csalást vitatja, ennél sokkal kisebb kárösszegről beszélnek. A mostani akció egy régebb óta fennálló egyezmény keretében valósult meg. Ebben az Egyesült Államok és Brazília megegyeztek, hogy kölcsönösen támogatják egymást a különféle bűncselekmények elleni harcban.

Kriptók Brazíliában

A brazil kriptopiac amúgy igen komoly tényező a világon, a helyi kriptós cégek szövetségének becslése szerint 2020 végére már 100 milliárd dolláros piacról lehet beszélni. Bár jelenleg az állam még nem szólt bele igazán a szabályozásba, a legnagyobb helyi cégek még augusztusban szövetségbe tömörültek, hogy valamiféle korlátokat azért felállítsanak. Állami részről négy törvényjavaslat van benyújtva a parlament elé, de még mindig csak a vita-szakaszban járnak. Eközben a kriptós céges szerint a szabályozási űr komoly lehetőségeket teremt többféle kriptós csalás végrehajtására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük