Az Iráni Központi Bank ráteszi a kezét a kriptobányászat bevételeire

Irán állami kézbe irányítja a kriptobányászat bevételét

Pár nappal ezelőtt az internet egy kevésbé látogatott sarkában feltűnt egy iráni hírügynökségi hír. Akkor még nem talán nem is kapott akkora hírverést az állami IRNA hírügynökség bejelentése, pedig tényleg nagyot szólt a közlemény. Eszerint ugyanis Irán megváltoztatta az ország kriptovalutákra, kriptók bányászatára vonatkozó szabályozását. Mostantól már előírja az országban tevékenykedő bitcoin bányászoknak, hogy coinjaikat közvetlenül az Iráni Központi Bank (CBI) számára adják el. Erre azért is van nagy szüksége Teheránnak, mert ennek segítségével tudja tovább finanszírozni az országba irányuló importot. Óriási szükség is van minden forrásra a gazdasági gondokat nyögő hatalmas ázsiai országban, amely már évtizedek óta küzd a főleg az Egyesült Államok által fenntartott gazdasági-politikai szankciók hatásaival. Korábban is írtunk már arról, hogy Irán a kriptovalutákban látja a menekülési útvonalat a problémák elől.

De miről is van szó?

A közleményt követően az egyik iráni újság, a Financial Tribune valamelyest bővebb bepillantást is engedett az új törvénybe. Eszerint a legálisan, jóváhagyott keretek között bitcoint bányászó irániaknak és külföldi cégeknek mostantól kötelező lesz a központi banknak eladniuk coinjaikat. Ráadásként pedig az Energiaügyi Minisztérium meg is fog határozni egy maximális “bányászati” keretet is a fogyasztott energiamennyiség alapján. Ezt a keretet nem szabad a bányászoknak túllépniük. Az iráni állami energiavállalat, a Tanavir igazgatóhelyettese is megerősítette egy nyilatkozatban, hogy a kriptovaluták értékesítése a központi bank által meghatározott módon fog mostantól történni.

Bitcoin és iráni zászló
Forrás: bitcoinist.com

És hogy miért van beleszólása az Energiaügyi Minisztériumnak a bányászati tevékenységbe? További magyarázatot ezzel kapcsolatban egy szintén állami televíziós társaság adott. Bemutatott egy riportfilmet, ami szerint a bányászok kedvezményes áron kapnak áramot és ennek fogyasztott mennyisége fogja meghatározni, hogy mennyit bányászhatnak. Ráadásként pedig amit bányásznak, azt a központi banknak kell értékesíteniük. Jelenleg még nem ismert, hogy ezt milyen áron kell megtenniük, ami talán a legkomolyabb gyenge pontja az új szabályozásnak.

A lehetséges jövő

Hiszen eddig a bányászok piaci áron értékesíthették kriptóikat riálért vagy éppen amerikai dollárért. Most viszont ha az állam mondja majd meg, hogy mennyiért kell eladniuk kriptóikat, ráadásul jelenteniük is kell a mennyiséget és még az áramfogyasztásukat is, az biztosan visszaveti az iparág fejlődését. Az állami szabályozás okán ugyanis biztosan csökkenni fog a profit mértéke, ráadásul a sok ellenőrzés nehezíteni is fogja a bányászok mindennapi életét.

Jelenleg több mint 1000 engedély van forgalomban Iránban kriptobányászok számára és itt ne magánszemélyekre gondoljunk főleg, hanem hatalmas cégekre, mint például az Iminerre. Ezek a legális bányászok pedig közvetlenül és garantáltan férnek hozzá az egyik atomerőmű által termelt áramhoz. Ezzel párhuzamosan pedig már több ezerre rúg azon bányászok száma, akiket az állami hatóságok “levadásztak” és tevékenységüket felszámolták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük