Brazíliában már blokklánccal harcolnak a deforesztáció ellen

Brazília egyik legnagyobb húsfeldolgozója tegnap bejelentette, 2025-ig a teljes ellátási láncát felügyelni fogja blokklánc technológia segítségével, hogy ezzel harcoljon az egyre jobban eldurvuló deforesztáció ellen.

A marhatenyésztés erősíti a deforesztációt; a befektetői nyomás nő a brazilokon

A JBS SA, Brazília és a világ egyik legnagyobb húsfeldolgozó üzeme komoly lépést tett azért, hogy segítse a deforesztáció elleni harcot. Szeptember 23-ai bejelentésük szerint ugyanis 2025-re a vállalat teljes ellátási láncát blokklánc segítségével fogják felügyelni. Ezzel azt szeretnék elkerülni, hogy közvetetten olyan szankcionált farmoktól vásároljanak marhákat, amelyek illegális erdőírtással jutottak legelőkhöz.

A környezetvédők riogatása ellenére a deforesztáció egyre nagyobb mértéket öl globálisan; az Amazonas őserdőben különösen pusztító a jelenség. Csak a tavalyi év során egy nagyjából Libanon méretű erdőrész került kipusztításra. Rengeteg esetben pedig az illegálisan kivágott fák helyén állattartást végeznek – így a JBS lépése egyértelműen hatásos lehet, amennyiben tényleg jól működik majd a rendszerük.

A húsfeldolgozó egyébként eddig sem vásárolt olyan farmoktól, akik engedély nélkül irtottak ki fákat, azonban ők csak a kb. 50 ezer közvetlen beszállítójukat vizsgálták – azt, hogy ezek a beszállítók esetlegesen honnan máshonnan szerezték be az állatokat, már nem volt a JBS radarján. A blokklánc technológia most ebben hozhat változást, hiszen ezzel a teljes ellátási láncot le tudják követni.

A JBS-nek ráadásul nem csak a deforesztáció elleni harca az, ami pozitívan jelent meg az elmúlt időszakban az újságok címoldalán. A vállalat 1 milliárd reálos (kb. 56 milliárd forintos) alapot hozott létre, amivel az Amazonas-medence térségét szeretnék társadalmi és gazdasági szempontból fejleszteni.

A JBS persze nem csak szívjóságból teszi ezeket a lépéseket a deforesztáció elleni küzdelemért. A környezetvédők mellett ugyanis a befektetők is konkrét eredményeket akarnak látni; sokan azzal is fenyegetőznek, hogy otthagyják a brazil befektetéseiket, ha az ország képtelen megfékezni a deforesztációt. A Reuters jelentése szerint például az egyik legnagyobb norvég befektetési alap, a KLP, is figyeli már a húsfeldolgozó környezetvédelmi lépéseit. A KLP jelenleg még csak nem is rendelkezik JBS részvényekkel – a befolyásuk azonban még így is megvan arra, hogy nyomást helyezzenek a brazil vállalatra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük