A Tesla blokkláncra nyergel át: gyorsabb szállítás, átláthatóbb ellátási lánc

A Tesla autógyár is szeretné kihasználni a blokklánc nyújtotta előnyöket. Segítségével felgyorsítanák a megrendelések feldolgozását és az alapanyagok beszerzését. Az autógyártás újjászületését és az időveszteség minimalizálását várják az új módszertől.

A projekt tesztprogramja már 2019-ben elindult. A társaság akkor olyan nagy szállítmányozási vállalatokkal kötött partnerkapcsolatot mint a CargoSmart, a Cosco Shipping Lines és a Shanghai International Port Group. Az együttműködés célja az volt, hogy egy blokklánc alapú alkalmazást tervezzenek a küldemények feldolgozásának optimalizálására. Mostanra már világossá vált, hogy a tesztek sikeresek. A vállalat tehát megteheti a következő lépést, azaz elindíthatja az új rendszert a nemrégiben megalakult Global Shipping Business Network (GSBN) logisztikai blokklánc konzorcium segítéségével.

Nem a Tesla az egyetlen autóipari vállalat, amely a blokklánc technológiát kívánja használni, az ellátás lánca nyomonkövetésére. Nemrég a BMW is bejelentette, hogy PartChain néven blokklánc alapú alkalmazással kísérletezik, amellyel átláthatóbbá válna az alapanyagok beszerzési folyamata. A platformnak köszönhetően a gépkocsikban felhasznált termékek útját lehet majd nyomon követni a bányától az olvasztóig. Ezzel a cég garantálni tudná a kiváló minőséget.

A Tesla terve az a blokklánc technológiával, hogy felgyorsítsa az alapanyagok beszerzését, átláthatóvá tegye az autókhoz használt alapanyagok vásárlását, illetve csökkentse a megrendelések feldolgozására szánt időt.

Páriából szabványmegoldássá kezd válni a blockchain

Mivel a blokkláncnak köszönhetően az ellátás lánc átláthatóvá és követhetővé válik, egyre több nagyvállalat nyergel át a technológiára. Nemcsak az autóiparban, hanem a divatiparon keresztül az élelmiszeriparig, mindenhol népszerű a technológia. Az innovatív megoldásnak hála csökkenthető a bürokrácia, hiszen a szállítmányozási dokumentumokat a blokkláncon rögzítik, így az azonnal elérhető mindenki számára. Csökken a szállítási idő, kiszűrhetőek az alapanyagok esetleges hibái, ezáltal kiváló minőségű lekövethető termékek kerülhetnek a vásárlókhoz.

A Tesla alkalmazása még csak a Shanghai International Port Group-on belül működik, de a cég azt tervezi, hogy a programot más kikötőkre is kiterjeszti. Az autóipari óriás úgy véli, hogy a blokkláncnak köszönhetően orvosolhatóak az ellátási lánc problémái, amelynek eredményeképpen javul a szállítási folyamat minősége is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.