Breaking: pert nyert a Grayscale a SEC ellen

Talán kevesen emlékeznek rá, de tavaly a Grayscale eszközkezelője benyújtott egy kérelmet az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC), hogy a spot Grayscale Bitcoin Trust (GBTC.PK) ETF (tőzsdén kereskedett befektetési alap) átalakítására kérjen engedélyt. A szabályozó elutasította az eszközkezelő kérelmét, viszont jóváhagyott bitcoin future ETF-eket. Ez utóbbiak segítségével bitcoint lehet adni és venni egy előre meghatározott áron.

A Grayscale jól döntött, hogy perre ment a SEC ellen

A vállalat ugyanazokat a biztosítékokat kínálta akkor fel a spot Bitcoin ETF-hez, mint a future ETF-ekhez, viszont a SEC szerint ez nem volt elégséges. A Grayscale a többi elutasított céggel szemben azonban beperelte a szabályozót. Mivel ez egy hatóság, így az ügy egyből a fellebbviteli bíróságra került. És néhány perccel ezelőtt a washingtoni körzeti bíróság úgy döntött, hogy a SEC jogtalanul utasította el a Grayscale kérelmét. A bíróság elrendelte, hogy a felülvizsgálati kérelemnek adjanak helyt, és a SEC korábbi végzését helyezzék hatályon kívül.

Ez azt jelenti, hogy most a hatóságnak újra meg kell vizsgálnia a kérelmet. A bíró “önkényes” döntésnek nevezte a Grayscale spot bitcoin ETF elutasítását, mivel a SEC nem adott magyarázatot a két hasonló termék eltérő kezelésére. Természetesen ez nem jelenti, hogy a következő felülvizsgálattal már jóvá fogják hagyni a kérelmet. De biztosan erősíti azt az irányt, hogy előbb-utóbb egy bitcoin spot ETF is jóváhagyásra kerül majd. A döntés eredményeként egyébként a bitcoin árfolyama is megugrott, a cikk írásakor már közel 28 ezer dolláron kereskednek egy coinnal. A Grayscale egyébként a a Digital Currency Group tulajdona, ebbe a csoportba tartozik még a Coindesk is.

A Grayscale fentebb említett termékével 2021. februárja óta a mögöttes eszközhöz képest engedménnyel kereskednek. Ez az engedmény, vagy discount decemberben már rekordalacsonyra, 50%-ra csökkent, amikor a SEC elutasította az ETF átalakítási kérelmet. Amikor azonban a BlackRock és más nagy eszközkezelők is bejelentették, hogy egy bitcoin spot ETF-re kérnek engedményt, a kedvezmény mértéke 25% körüli szintre csökkent. Ha pedig most a Grayscale át tudja alakítani ETF-re a Trustot, akkor az teljesen meg fogja majd szüntetni az engedményt. Az ETF-ekkel jellegűkből adódóan valós értékük környékén kereskednek.