Bréking! Mexikó elfogadhatja a bitcoint hivatalos fizetőeszközként

A legújabb jelentések szerint egy mexikói szenátor, neves nevén Indira Kempis egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amelynek értelmében Mexikó végre elfogadhatná a bitcoint törvényes fizetőeszközként. Az ötlet El Salvador kriptoőrülete után merült fel a helyiekben, és ha minden jól alakul, a rendeletet várhatóan még idén benyújtják a mexikói kongresszusnak. Mindeközben az Egyesült Államok törvényhozói árgus szemmel figyelik a kriptovaluták amerikai dollárra gyakorolt hatását, és igyekeznek menteni a még menthetőt.

A mexikói szenátor úgy véli, hogy a kriptovaluta elfogadása az ország számára a globális pénzügyi befogadás potenciális hajtóereje lenne. Szavaival élve:

Számomra teljesen egyértelmű, hogy a pénzügyi kirekesztés az egyik olyan közprobléma, amelyet kevesen próbálnak megvalósítható alternatívákkal kezelni, ez a technológia azonban lehetővé teszi számunkra, hogy új alternatívát generáljunk, így emberek milliói léphetnek be a pénzügyi rendszerbe.”

Ami azt illeti, Kempis nem az első olyan kormánytisztviselő az országban, aki a kriptovaluta bevezetését szorgalmazza. Eduardo Murat Hinojosa például már tavaly, közvetlenül El Salvador döntése után elkezdett dolgozni egy kriptobarát törvényhozáson. Az viszont egyelőre még a jövő zenéje, hogy a törvényjavaslat milyen visszajelzést fog kapni, amikor eljut a kongresszusba – különös tekintettel arra, hogy az ország elnöke tavaly októberben váltig állította, hogy Mexikó bizony nem fog a közép-amerikai ország nyomdokaiba lépni. Azóta bizony sok víz lefolyt a Dunán, ráadásul El Salvador bitcoin mániája 30%-kal fellendítette az ország turisztikai szektorát – ami valljuk be, elég vonzó lehet az idegenforgalomtól nagy mértékben függő államok számára.

Az amerikai dollár még igyekszik menteni a bőrét

Miközben a Bitcoint támogató törvényhozók világszerte arra törekednek, hogy a beintegrálják rendszerükbe szeretett kriptovalutánkat, a nemzetközi pénzügyi szervezetek, többek között a Nemzetközi Valutaalap (IMF), arra sürgetik Salvadort, hogy azonnal vonja vissza szeptemberi döntését. Az IMF igazgatótanácsa legutóbbi figyelmeztetés szerint a kriptovaluták „nagy kockázattal” járnak, és használatuk rossz hatással lehet az ország polgárainak „pénzügyi stabilitására”.

Természetesen az Egyesült Államok törvényhozói csőrét is szúrja a bitcoin iránti elkötelezettség, ami nem is csoda, hiszen a következőkben a szektor egyenesen szembe mehet az amerikai dollárral státuszával. Az amerikai szenátus ennek hatására nemrégiben törvényjavaslatot terjesztett elő, amelyben arra utasította az amerikai külügyminisztériumot, hogy vizsgálja ki a bitcoin jogi elismerését El Salvadorban.