El Salvador bitcoin politikáját most már az USA is támadja

El Salvador kezdi lassan összerúgni mindenkivel a port a bitcoin törvényes fizetőeszközként történő bevezetése miatt. Volt egy komolyabb üzenetváltás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de a különféle hitelminősítők sem értékelték túlságosan a kis közép-amerikai ország előremutató törekvéseit. Most viszont egy olyan helyről érkezett egy üzenet, ami azért nem annyira jön jól Nayib Bukele salvadori elnöknek. Bár lehet annyira nem is érdekli. Amerikai szenátorok ugyanis törvényjavaslatot nyújtottak be az Egyesült Államokban nemrég. Ez arra kötelezné a külügyminisztériumot, hogy jelentést írjon a salvadori bitcoin törvényről és egyben tervet dolgozzon ki a lehetséges kockázatok miatt.

Nayib Bukele továbbra is megy előre, ha bitcoinról van szó

A törvényjavaslatot közösen dolgozták ki republikánus és demokrata szenátorok és a Kriptovaluták Elszámoltatása El Salvadorban (ACES) nevet viseli. A szenátorok egyben sajtóközleményt is kiadtak, amelyben kiemelték, hogy meglátásuk szerint a salvadori bitcoin törvény komoly aggályokat vet fel az amerikai pénzügyi rendszerre nézve is. A javaslat szerint elfogadás után a külügyminisztériumnak 60 napja van kidolgoznia a dokumentumokat. El Salvadorban még tavaly szeptemberben lépett hatályba a bitcoin törvény. Ez kötelezi az összes üzletet és vállalkozást arra, hogy bitcoint is elfogadjanak fizetőeszközként, ha technikailag képesek rá. A kormány ráadásul be is vezette az El Chivo kormányzati kriptotárcát. Ezen 30 dollár értékű satoshit is elhelyezett induló ajándékként minden állampolgár számára.

Nayib Bukele

A szenátorok közleménye több érdekes észrevételt is tartalmaz. Alapvetően az, hogy aggódnak El Salvador gazdasági stabilitása és pénzügyi integritása miatt, az nem csak az Egyesült Államok részéről van meg. Viszont a képviselők szerint a bitcoinnak, mint törvényes fizetőeszköznek megvan a potenciálja arra, hogy az amerikai szankciós politikát gyengítse és olyan rosszabb szándékú szereplőket erősítsen, mint Kína vagy éppen szervezett bűnözői csoportok. Bukele a tőle megszokott módon reagált Twitteren a törvényjavaslatra. Felszólította az Egyesült Államokat, hogy maradjanak ki az ország belügyeiből, hiszen Salvador nem az USA hátsó udvara.