Nemsokára simán vehetünk magunknak állampolgárságot Salvadorban

Salvador rendkívül ambiciózus kriptobarát elnöke, Nayib Bukele nemrégi tweetjében közölte, hogy a köznép örömére egy sor reformot tervez bevezetni – beleértve az állampolgárság felajánlását a külföldi befektetőknek. Új nap, új lépés a populista vezető víziójának eléréséhez, miszerint a nem hagyományos tőke bevonásával erősödhet az ország gazdasága.

Bukele 52 jogi reformot terjeszt Salvador kongresszusa elé, többek között az „állampolgárság felajánlását a befektetésekért cserébe” – mondván, hogy terve „a szabadság menedékét fogja megalapozni”. A bitcoin felkarolása után az elnök egyenesen a közösségi média sztárja lett, most pedig úgy tűnik, céljai igencsak tetszenek a nagyközönségnek, hiszen már több mint 49 000 lájkot kapott tweetjére.

Salvador csatlakozna Törökországhoz, Máltához és számos karibi országhoz, amely állampolgárságot kínálna a lelkes külföldi befektetőknek. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy az útlevél megszerzése nem egy-két dolláros mulattság lesz.

Ami azt illeti, a bitcoin-párti elnök nem először rebesgeti az invesztálóknak kínált ígéretét. Tavaly már szó esett arról, hogy Salvador gyorsított eljárással kívánja állampolgársággal becsalogatni a befektetőket – no meg a tőkét – az országba.

Ezt nektek, szabályozók!

Hogy meg ne feledkezzünk Bukele világhírű lépéséről, repüljünk vissza az időbe, egyenesen az elmúlt év szeptemberéig, amikoris Salvador lett az első ország, amely elismerte a bitcoint, mint törvényes fizetőeszköz. Döntése persze rögvest kivívta a Nemzetközi Valutaalap haragját, amelynek igazgatótanácsa az elmúlt hónapban fel is szólította az elnököt, hogy azonnal vonja vissza döntését, mivel szerinte a bitcoin jogi státusza pénzügyi instabilitáshoz vezet. Később az amerikai szenátus külügyi bizottsága törvényjavaslatot terjesztett elő, amelyben arra utasította az amerikai külügyminisztériumot, hogy vizsgálja ki a bitcoin jogi elismerését az országban. Bill Cassidy szenátor a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a bitcoin elfogadása „megnyitja a kaput a pénzmosó kartellek előtt és aláássa az USA érdekeit”. Az elnök azonban úgy tűnik, egy percre sem inog meg döntésében, és az ellenállásra válaszul közölte, hogy az USA-nak konkrétan „zéró joghatósága” van El Salvador kormányzására.

1,801 – jelenleg ennyi bitcoint birtokol Salvador. Bukele és állama pedig továbbra is úgy veszi szeretett kriptovalutáját, mint mások a cukrot, nemrégiben például 15 millió dollár értékben vásárolt bitcoint állami pénzből, így Salvador teljes bitcoin-állománya jelen árfolyamon több mint 69 millió dollárt ér.