Brian Kelly: A bitcoin zuhanása csak rövidtávú

3 hónapja várunk arra, hogy a Bitcoin megmozduljon, és ez most be is következett – csak éppen a másik irányba, mint akartuk. A 11%-os zuhanása 2018 legintenzívebb kiárusítását hozta el. De aggodalomra semmi ok – legalábbis Brian Kelly, a BKCM alapítója és CEO-ja szerint.

Kelly ugyanis kifejtette, hogy a BTC mostani zuhanása mindössze azért következett be, mert a Bitcoin Cash (BCH) polgárháborút indított: a két egymással szemben álló ellenfél ugyanis – az egyik a CoinGeek-es Craig Steven Wright és Calvin Ayre, míg a másik ABC, Bitmain, ViaBT és Jihan Wu irányítása alatt – azért küzd egymással, hogy megszerezzék a BCH lánca fölötti dominanciát.

“Minden nagyon nyugalmas volt, a Bitcoin történelmének egyik legstabilabb időszakát láttuk kibontakozni. Aztán ma hirtelen mi történt? A Bitcoin Cash, ami tavaly vált le a Bitcoinról, egy hard forkot csinál. Na már most, általában egy hard forknál mindenki egyetért. De ebben az esetben, senki nem ért egyet, így aztán szépen elkezdődött egy kripto polgárháború, ez pedig aggodalommal tölti el az embereket a piacon” mondta Kelly.

De miért van ekkora hatással a Bitcoin Cash az egész piacra?

Brian Kelly: A bitcoin zuhanása csak rövidtávúA probléma ott kezdődött, hogy Calvin Ayre csapata (a Bitcoin SV) az egész ügyet egy hash power versennyé fordította, és egy 51%-os támadással fenyegette a Bitcoin Cash hálózatát, ami azt jelentette volna, hogy amennyiben sikeresek, Ayre és csapat képes lett volna a BCH blokkok manipulálására.

A másik oldalon pedig Bitmain és Jihan Wu állnak, akik szintén nem hagyják magukat: egyrészt meglehetősen nagy befolyással rendelkeznek a kínai kriptobányász közösség felett, másrészről pedig a Bitmain a legnagyobb bányászeszköz gyártóként könnyedén át tudja állítani a hasherejét a BTC-ről a BCH-ra.

Magyarul: mindkét oldal fel volt készülve arra, hogy megnyerje a háborút.

Amennyiben pedig ez megtörtént, akkor a BTC hash értéke csökkenésnek indul és egyre több problémát okozna a bányászat során, aminek következtében az egész hálózat lelassulna.

És egy elhúzódó háború nem csak a bitcoinnak ártana, hanem a bitcoin cashnek is, az egész kriptopiacról meg akkor már ne is beszéljünk. Akár akarjuk, akár nem, a legdominánsabb kriptovalutaként bármi történik a bitcoinnal, az az egész piacra kihat.

“Az emberek aggódnak: aggódnak, hogy le fog lassulni a piac, aggódnak, hogy a szoftver fejlesztés nem fog működni, vagy még ha működik is, akkor az egész káosszal fog végződni. Ezért elkezdtek megválni a bitcoinjaiktól, aztán elindult a lavina. De ez a véleményem szerint csak egy nagyon rövid távú dolog” mondta Kelly, akinek a befektetési alapja a zuhanás közben is vásárolt.

De még ha igaza is van Kellynek, és a zuhanás csak rövidtávú, maga a hash power háború valószínű, hogy továbbra is hatással lesz a piacra, ami a legtöbb forrás szerint rövid távon továbbra is a 180 milliárd dolláros piaci kapitalizációs határérték alatt fog maradni.

Ti mit gondoltok, igaza lehet Brian Kellynek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük