Brit börtönben lelheti halálát Julian Assange

Glenn Greenwald újságíró még vasárnap tett közzé egy sajnálatos jóslatot a Londonban raboskodó Julian Assange-ról.

“Azt hiszem, nagy valószínűséggel Assange a börtönben fog meghalni Trump kegyelmének hiányában (és a fennálló hatalmi rendszer liberálisai, lévén elkeseredett szociopaták, teljesen rendben vannak ezzel az eredménnyel),” tweetelte.

Assange-ot egy londoni börtönben tartják fogva amiért titkos hírszerzési adatokat szivárogtatott ki az iraki megszállás során történt amerikai atrocitásokról és a szövetségi szintű korrupcióról. Múlt év tavaszi lecsukása óta vár kiadatására az Egyesült Államoknak, aminek határideje 2021. január 4-én esedékes.

Az elmúlt hetekben több híres személy és politikus is felszólalt Assange védelmében, köztük Oliver Stone rendező és Pamela Anderson színésznő is. Állítások szerint Assange-nak a letartóztatása óta folyamatosan romlik a testi és szellemi egészsége.

Egy RT-nek adott interjú során a Pink Floyd énekese, Roger Waters azt állította, hogy az Egyesült Királyság bármit megtenne azért, hogy segítse az Egyesült Államokat megbüntetni a WikiLeaks alapítót.

“A hatalmak azt remélik, hogy meghal a börtönben,” nyilatkozta az interjú során.

Trump a napokban azt nyilatkozta, hogy megvizsgálja Edward Snowden kegyelmének lehetőségét, aki szorosan együttműködött Assange-al a kiszivárogtatások során. Greenwald szerint azonban egy ilyen eshetőség csak olaj lenne a tűzre és csak felbőszítené a kormányzati ügynökségek hatalommal visszaélő elemeit.

“Az egyetlen, akiket Snowden kegyelme fel fog haragítani, a deep state [háttérhatalom] operatív munkatársai lesznek, akik éveket töltöttek el az állami biztonsági szerveknél, és ezért úgy vélik, hogy joguk van visszaélni hatásköreikkel – amiket Snowden feltárt és elítélt.” folytatta az újságíró.

Assange szabadon bocsátásáért kiáltók hangja azután erősödött fel, hogy az ügyvédei, barátai és családjának állítása szerint “pszichológiai kínzás” áldozatává vált a börtönben. Az Al Jazeera riportja alapján, az Amnesty International emberjogi szakértője, Julia Hall elmondta, hogy Assange-ot olyan stratégiának vetették alá, amelynek célja, hogy elzárja őt jogi csapatától, családjától és barátaitól. Hall szerint Amerika Assange bebörtönzésére irányuló erőfeszítései veszélyeztetik a médiaszabadságot és precedenst teremtene az adatszivárogtatók elítélésére és bebörtönzésére.

Assange-ot a Belmarsh A-kategóriás börtönben tartják fogva. A legmagasabb fokozatú A-kategóriájú börtönben azokat a rabokat tartják fogva, akik szökése fokozottan veszélyes lenne a társadalomra, karhatalomra és az állam biztonságára.

(Borítókép: © Reuters / Henry Nicholls)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.