Brit jegybankelnök: új tartalékvalutára van szükségünk a dollár helyett

Egy jegybank által kibocsátott digitális valuta válthatja fel a dollárt mint globális tartalékvaluta – nyilatkozta Mark Carney, a brit jegybankelnök.

Carney, a wyomingi Jackson Hole-i gazdaságpolitikai konferencián beszélt egy új nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer szükségességéről. A jegybankelnök megjegyezte, hogy bár az USA dollár az elmúlt évszázad során domináns szerepet töltött be a pénzügyi rendszerben, a közelmúltbeli fejlemények, mint például a fokozódó globalizáció és a kereskedelmi viták, jóval erősebb hatást gyakorolhatnak a nemzetgazdaságokra.

Carney kiemelte, a dollár megkerülhetetlen tényező a nemzetközi értékpapír-kibocsátásban, elsődleges elszámolási pénznemként a nemzetközi kereskedelemben, valamint azt a tényt, hogy a nemzetközi társaságok dollárban fejezik ki értéküket. Ugyanakkor, véli, “az amerikai gazdaság fejlemények, ha befolyásolják a dollár árfolyamát, akkor az átgyűrűzhet a világ többi részére is”.

“Mialatt a világgazdaság átrendeződik, az amerikai dollár ugyanolyan fontos, mint amikor összeomlott Bretton Woods.” – folytatta Carney.

Carney több potenciális kandidátust is felvetett a dollár, mint tartalékvaluta, leváltására, beleértve a kínai jüant vagy akár egy bitcoinhoz hasonlítható digitális valutát, amit a központi bankok nemzetközi koalíciója bocsát ki. Szerinte:

“Nyílt kérdés, hogy egy ilyen új Szintetikus Domináns Valutát (SHC) tudna-e a közszféra biztosítani, és ha igen, akkor talán a központi bankok digitális valutájának hálózatán keresztül.”

“Egy SHC csökkentené az amerikai dollár domináns hatását a világkereskedelemben” – mondta Carney.

A pénzügy-technológiai újítások diszruptálják a dollár dominanciáját bebetonozó hálózati hatásokat – magyarázta, megjegyezve, hogy egyre több tranzakció online történik és a készpénz helyett egyre nagyobb szerepet kapnak az elektronikus utalások.

A kriptovalutákra nem tért ki külön a brit jegybankelnök, de megjegyezte, “a belföldi és a határokon átnyúló elektronikus utalások viszonylag magas költségei ösztönzik az innovációt, az új belépők pedig új technológiákat alkalmaznak, hogy olcsóbb és kényelmesebb lakossági fizetési szolgáltatásokat kínáljanak”.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük