A britek 73%-a nem hallott a kriptókról, sokan szerint csak ‘egészben’ lehet venni

Az UK pénzfelügyeletének (FCA) megrendelésére készített friss felmérés lesújtó képet fest a szigetország lakosainak kriptovaluta ismeretéről.

A jelentés mindössze 3%-ra teszi azoknak a briteknek az arányát, akik kriptót vettek, többségük a fizetéséből.

“A befektetők szűk almintájából a kriptoeszközöket vásárlók fele 200 font alatt vásárolt – ezek nagy része azt mondta, hogy a vásárlásokat a rendelkezésre álló jövedelméből finanszírozta.” áll a jelentésben

A két részből álló felmérést 2018. december 12 és 16 között folytatták és a személyes interjúba 2 132 főt vontak be. A második felvonásban azt a 31 főt kérdezték, akik az első során komolyabb kriptovaluta tudásról számolt be.

Az első interjú során általános kérdéseket tettek fel a résztvevőknek a kriptovalutákhoz kapcsolatosan. A megkérdezett tulajdonosok 50%-a vásárolt bitcoint és a 3-ból egy Ethereummal is rendelkezik. 57%-uk csak egyféle kriptóval rendelkezik.

Itt az is kiderült, hogy a nocoinerek többségben lévő csoportjának 7%-a egyértelműen vagy valószínűleg venne a jövőben. A többségük 35 és 44 év közötti férfi. A legnagyobb jártasságról a témában a 20 és 44 év közöttiek tettek.

Az UK mely régiójából valószínű, hogy tudják mi az a kriptovaluta, szólt a kérdés. | FCA

A második jelentés a kriptovalutákat már ismerő és velük kapcsolatba kerülő egyénekre vonatkozik (érdemes elolvasni a 31 megkérdezett profilját, érdekes élettörténetek bontakoznak ki). Az egyik megkérdezett így foglalta össze a befektetés lényegét:

“Tudom mit kell tudnom a pénzpiacokról. A keresleten és a kínálaton alapul. Akkor akarsz venni amikor olcsó és eladni mikor magas,” válaszolta a 32 éves Damien.

Kiderült az is, hogy több kriptobefektető is azt nyilatkozta, nem volt tisztában azzal, hogy egy ‘egész’ érme töredékét is meg lehet vásárolni. Emellett sokan hozzátették, egy bitcoinnak a töredéke ugyanaz mintha egy teljes coinjuk lenne.

A legtöbben a megtakarításaikból vásároltak és sokan hozzátették, a kriptobefektetéseiket még a befektetéseiktől is külön kezelték. Viszont az jó hír, hogy sokan csak annyit költöttek kriptókra amennyit nem sajnáltak elveszteni, ami felszabadító érzés lehet a kriptókkal seftelő átlagembereknek.

Kyle, 22 szerint “halott pénz amúgy is, csak fűre költöttem volna.”

A 3-ból 1 coiner pedig megvásárolta majd elfeledkezett róla és egyáltalán nem törődik a kriptója árával. Másik ezzel szemben árfolyamfüggőek, de csak akkor követik, ha felfelé tart az ár.

Többségük hosszú távú befektetésként tekint rá, néhányuk stratégiát követ és eladja miután megduplázta a pénzét vagy mikor látja az árat esni.

Christopher Woolard, az FCA stratégiai és versenyügyi vezetője szerint:

A kutatás olyan bizonyítékokat szolgáltat amikkel előtte még nem rendelkeztünk a fogyasztók kriptós interakciójának területén. Bizonyíték birtokában tudjuk a fogyasztók védelmét és a piaci integritást biztosítani.

Az eredmények azt sugallják, hogy a kriptovaluta eszközöket sokan nem teljesen értik és a legtöbben nem vásárolnak vagy használják azokat.

Míg a kutatás alapján egyes kriptovaluta felhasználókra nézve káros lehetett, de nem indukálja azt, hogy a szélesebb társadalomra is ilyen hatással lenne. Mindazonáltal a kriptoeszközök összetett, volatilis termékek – a befektetőknek fel kell készülniük arra, hogy befektetés esetén az összes pénzüket elvesztik.

A felmérésből itt a Bitcoin Bázisnál egy sarkalatos következtetést vontunk le: nagyon messze még a mainstream amit több minőségi oktatóanyag és közösségi akció nélkül nehéz lesz elérni.

(Borítókép: Susan Yin, Unsplash)

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük