Brutális elbocsátásokat hozott a kriptotél a tavalyi évben

A kriptopénzekkel foglalkozó vállalatoknál a 2022. júniusi, 2022. novemberi és 2023. januári hónapokban drasztikusan megugrott az elbocsátások száma, a 2022-ben bekövetkező két nagy vállalati bukást követően.

2022 májusában a Terra Luna összeomlása jelentős károkat okozott a kriptopénzpiacon és -iparágban, amely óriási hullámokat keltett, és olyan nagynevű cégeket gyűrt maga alá, mint a Three Arrows Capital, a Voyager és a BlockFi. A Terra Luna bukása miatt a kriptotérben az elbocsátások száma júniusban 3 003-ra ugrott, ami 13,4-szerese az átlagos havi elbocsátásoknak, és éves rekordot ért el.

Az iparág vállalatai 2022 november elején újabb pofont kaptak, amikor Sam Bankman-Fried kriptopénz tőzsdéje, az FTX összeomlott, ami újabb lavinaként söpört végig a térben. Ebben a hónapban a kriptopénzekkel foglalkozó vállalatoktól 1 805 alkalmazottat bocsátottak el, ami 8-szorosa a havi átlagnak. Mivel a befektetők sietve lehívták pénzüket, csak a központosított kriptopénz-tőzsdékre esett a havi megszorítások 82,2%-a.

A kriptoelbocsátások száma 2022 decemberében 649-re csökkent, valószínűleg azért, mert a vállalatok az ünnepi szezonban nem akarták még inkább megnyírbálni az alkalmazotti létszámot. Ennek ellenére a decemberi leépítés a havi átlag közel háromszorosát tette ki.

A CoinGecko felmérése szerint a 2022-es kriptoelbocsátások a San Franciscó-i, dubaji és New York-i cégeket sújtották a legsúlyosabban.

Az új év sem hozott semmi jót

Az új év elején ismét megugrottak az elbocsátások, 2023 januárjában 2806 főnek mondtak búcsút a cégek. Ez a kriptoelbocsátásokat tekintve a második legrosszabb hónap volt. A kriptopénz-tőzsdék az alacsonyabb kereskedési volumennel magyarázták a leépítést.

Csak a 2023 januárjában elbocsátott kriptoalkalmazottak száma az iparág egész 2022-es elbocsátásainak 41%-át teszi ki, és még nem tudni hol a vége, hiszen a medvepiac és a kemény globális makrogazdasági körülmények továbbra is drámain sújtják a vállalatokat.

Az elmúlt hónapok nagy horderejű kriptobukásai ellenére a térbeli elbocsátások idén eddig megfeleltek a technológiai területen végbemenő elbocsátási trendeknek.