Új fejlemények a BTC-e kriptopénz tőzsde bezárása kapcsán

Az egyik legnagyobb és legtitkosabb kriptopénz tőzsde, a BTC-e július végén bezárt miután letartóztatások történtek. Most a Bitcoin Talk fórumon valaki nyilatkozott a BTC-e kriptopénz tőzsde nevében az ügyről. 

Buy Bitcoins with Credit Card

Július 25-én leállt a BTC-e

Az ügy azzal kezdődött, hogy a BTC-e július 25-én a Twitteren jelentette be, hogy nem várt karbantartást kénytelenek végrehajtani az adatbázisukban. Pár órával később a fejlesztők még mindig arról tájékoztatták a felhasználókat, hogy dolgoznak a problémán. Csak annyit mondtak, remélik újra online lehet a BTC-e kriptopénz tőzsde hamarosan.

A kereskedési platform azonban azóta sem működik. Sőt, július 28-a óta pedig az oldalon az szerepel, hogy a domain címet lefoglalta az amerikai igazságszolgáltatás. Ez az első eset, hogy az amerikai igazságszolgáltatás eljárást indított egy kriptopénz tőzsde ellen.

Letartóztatások után pénzmosás a vád

Pénzmosás a vád a BTC-e kriptopénz tőzsde ellenMég ugyanaznap jött a hír Görögországból, hogy Alexander Vinniket letartóztatta a rendőrség. A vád szerint Vinnik az üzemeltetője a BTC-e tőzsdének. Az amerikai ügyészek szerint pedig évek óta több milliárd dollár pénzmosásban vettek részt a bitcoin segítségével.

Pár nappal később napvilágot látott az amerikai hatóságok által benyújtott 21 pontos vádemelés is, mely szerint 110 millió dolláros büntetés várhat a BTC-e tőzsdére. A szövetségi ügynökök szerint a BTC-e tulajdonképpen a kiberbűncselekmények elszámolóházaként működhetett. A tilott tevékenységből befolyó összegeket itt moshatták tisztára. Ilyen tevékenységek közé tartoznak például a hekkertámadások, zsarolóvírusok személyazonosság lopások, drogügyletek a vádirat szerint. Ezek finanszírozását a vád szerint a BTC-e segítette az elmúlt években. A BTC-e kriptopénz tőzsdén keresztül ugyanis úgy is lehetett kereskedni bitcoinnal, hogy a felhasználók nem adtak ki magukról személyes információkat a tőzsde üzemeltetőjének.

Bitcoin Talk fejlemények

Illegális tevékenységeket is finanszírozhattak a BTC-e tőzsdén keresztülAz eset kapcsán azonban még sok a kérdőjel. Ugyanis bár a nemzetközi hírügynökségek és az amerikai vádirat is Vinniket jelöli meg a BTC-e üzemeltetőjének, valójában még nem tiszta, hogyan kapcsolódik az orosz férfi a BTC-e működéséhez. A BTC-e tőzsdét ugyanis az Always Efficient Llp működteti, melynek nem vezető tisztségviselője Vinnik valamint tulajdoni résszel sem bír a cégben .

Ezek után most a Bitcoin Talkon zajlottak tovább az események. A BTC-e július 31-én kiadott közleménye szerint semmi közül Vinnikhez, aki állításuk szerint nem üzemeltette soha a tőzsdét, de még alkalmazottjuk sem volt sose. Remények szerint pedig egy hónapon belül visszaállhat a tőzsde működése.

A legutolsó fejlemény szerint pedig a fejlesztők hozzáfértek az adatbázishoz és értékelik a helyzetet. Elvileg, a héten várható újabb infromáció nyújtás az ügyben. Azonban egyelőre az sem biztos, hogy a BTC-e nevében valóban a kriptopénz tőzsde üzemeltetői nyilatkoztak-e a napokban. Ezért kiváncsian várjuk a további fejleményeket az ügyben.