Budapesti bitcoin elfogadóhelyek – milyen a választék?

Hallottatok már Felix Weisről, aki 18 hónap alatt körbeutazta a világot, miközben csak bitcoinnal fizetett mindenhol? Komoly kihívásnak tűnik, mégis sikerült 27 országban 50 várost meglátogatnia. Az ő élményei adták az ötletet a következő cikkhez: vajon milyen budapesti bitcoin elfogadóhelyek léteznek, és lehetséges-e egy hasonló utazás a fővárosban?

A bitcoin népszerűségének növekedése ellenére hazánkban a mindennapi alkalmazása még mindig távolinak tűnik. Látjuk, hogy szomszédaink közül Ausztria és Szlovákia is előttünk jár a bitcoin elterjedésében – azonban Magyarországon is akad néhány vállalkozás, amely felkínálja a bitcoinnal való fizetés lehetőségét.Budapesti bitcoin elfogadóhelyek

A csak bitcoinnal való fizetés egy rövid budapesti látogatás esetén tehát lehetséges, bár körültekintő tervezés szükséges a kivitelezéshez. Íme néhány tipp, hogyan szervezzünk meg egy látogatást a budapesti bitcoin elfogadóhelyek igénybe vételével.

Érkezés Budapestre és a városi közlekedés

Minden bizonnyal a legkézenfekvőbb repülővel érkezni – a jegyfoglalást a CheapAir segítségével tudjuk a legkönnyebben megoldani, ami a bitcoin világban népszerű választásnak számít. A bitcoinnal való fizetés nem sokban különbözik az egyéb fizetési módoktól, így a repülőjegy pár percen belül már a miénk is.

A reptérre való érkezés után a belvárosba való bejutás leggyorsabb eszköze a taxi. 2016. február óta a Budapest Taxi az országban elsőként elindította a bitcoin fizetési lehetőséget a szolgáltatásaik igénybe vételekor. A reptéren történő pénzváltás elkerülése is lehetségessé válik, így a taxitársaság aktuális bitcoin árfolyamán tudjuk rendezni az utazás költségét. A fizetések lebonyolítását a CoinPay végzi, valamint ők garantálják a végösszeg helyességét, amit nyomtatott bizonylat, e-mail vagy SMS formájában is rendelkezésre bocsátanak.

Szállás

Jelenleg az egyetlen hostel, amelyben lehetőség van bitcoin fizetésre, a belvárosi Paprika Hostel. Emellett megtalálható még egy magánhirdetés, amelyben a tatai tó közelében elhelyezkedő apartman kibérlésére van lehetőség bitcoin fizetési opcióval. A két szállás esetében az mindenképp pozitívum, hogy a foglalást közvetlenül a szálláshellyel tudjuk intézni. Azonban a lehetőségek tárháza igencsak szerény, így inkább az Expedia (Az Expedia a nem fogad el többet bitcoint – 2018.06.27., a Szerk.) széles körű választékát ajánljuk. Budapesten több, mint 400 szálláshelyet listáznak, így mindenki megtalálhatja pénztárcájának és ízlésének megfelelő opciót.

Éttermek és bárok

Budapest rengeteg kiváló étteremnek ad helyet, a turisták körében manapság kihagyhatatlan romkocsmákról már nem is beszélve. Jelenleg a bitcoin fizetésre azonban közülük csak nagyon kevés ad lehetőséget. Egy kimerítő városnézős nap után a belváros (7.ker.) valószínűleg egyetlen kávézójában, a HQ Caféban tudunk bitcoinért cserébe kávét, szendvicset és desszertet fogyasztani.

A budapesti bitcoin elfogadóhelyek közül minden bizonnyal az Anker Klub és az AnKER’T a leghíresebbek. Egy belvárosi éjszaka során a Deák Ferenc tér és környéke könnyen útba eshet, így mindkét hely meglátogatása kihagyhatatlan.

Bitcoin ATM

Budapesti bitcoin ATM-ek

Nehéz lenne azt állítani, hogy a bitcoin elfogadóhelyek Budapesten akár létszámban, akár választékban megközelítik az ideálist. Épp ezért, jobb megoldás híján, a bitcoin ATM-ek segítségével bármikor forintra válthatjuk kriptovalutánkat. Erre jelenleg két lehetőség van Budapesten: az Anker Klub és a 3. kerületi Stop Shop Mall.

Az ország első bitcoin ATM-je több mint két éve üzemel az Anker Klubban, amivel komoly médiafigyelmet szerzett magának. A klub ezáltal a bitcoin fanatikusok egyik központi találkahelye lett Budapesten, tehát kiváló lehetőséget nyújt az ATM működéséről, vagy éppen a kriptovaluták jövőjéről szóló beszélgetésekre.

Olyan budapesti bitcoin elfogadóhelyek, amikre nem is gondoltál volna

Bár a budapesti bitcoin elfogadóhelyek száma elég csekély, az általuk kínált szolgáltatások köre meglepően széles. És arról se feledkezzünk meg, hogy ezeknek a helyeknek egy része még kedvezményeket is kínál bitcoinnal fizető vásárlóik számára.

Ki gondolta volna, hogy akár egy budai kutyaiskolában is lehetőségünk van bitcoinnal fizetni az angol vagy magyar nyelvű órákért? De ez nem minden. Ha éppen egy aukciós házban szeretne licitálni, akkor ezeket már bitcoin segítségével is meg lehet tenni. Mi több, ékszerek vagy vízszűrők vásárlásakor is lehetőség van a kriptovalutával való fizetésre.

Mégsem lepődhetünk meg azon, hogy a legtöbb magyar vállalkozás, amely bitcoin elfogadóhely is egyben, technológiával kapcsolatos termékeket és szolgáltatásokat kínál, mint például egy elektronikai webáruház vagy egy weblapok monitorozására szakosodott cég.

Felmerül a kérdés, hogy mégis hogyan jutott ezeknek a vállalkozásoknak az eszébe a bitcoin, mint fizetőeszköz bevezetése? Az egyik magyarázat az, hogy ez a megkülönböztetés egyedi reklámfelületet biztosít, és a jövőre fókuszáló, technológiai újításokat követő cégként mutatja be őket. Mivel azonban legtöbbjüknek még soha nem volt bitcoin fizetőeszközt használó vásárlójuk, egyelőre ennek a megközelítésnek a sikere kérdéses.

Buy Bitcoin at CEX.IO

Jelenleg Magyarországon a bitcoin elfogadásának széles körű népszerűségéhez vezető út még nagyon hosszúnak tűnik. A kriptovaluták elfogadói úttörőnek számítanak, akik igyekeznek elérhetővé tenni ezt az egyelőre még távolinak tűnő jövőképet. A budapesti utazás kizárólag bitcoin fizetés használatával tehát teljesíthető, azonban egyelőre talán túl sok kihívást jelentene a bátor próbálkozónak. De abban mindenesetre bízhatunk, hogy az elfogadóhelyek száma idővel nőni fog, és új szolgáltatások igénybe vételére is fordíthatjuk majd bitcoinjainkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük