Egy bug miatt megsemmisült több nagy értékű NFT-token is az OpenSea piactéren

A hiba következtében 42 darab legalább 100,000 dollár értékű NFT-token semmisült meg, köztük ENS domain nevek is, amik transzferkor egy égetésre használt tárcacímen kötöttek ki.

A hibát egybként maga az Ethereum Name Service (ENS) vezető fejlesztője jelentette. Az égetés alatt pusztán azt kell érteni, hogy a tokenek olyan tárcacímre kerültek, amikhez nincs hozzáférése senkinek, tehát általa mozgatni se lehet többet.

Az ENS egy olyan megoldás, ami domén neveket tesz képessé, hogy egy tárcacímmel párosítsunk, ezáltal a domén nevek akár mint kriptovaluta tárcák is működhetnek. Legismertebb startup a szegmensben az Unstoppable Domains, ami amellett, hogy .crypto, .zil, .888 stb. végződésű neveket értékesít, ezekre a doménekre decentralizált weblapok fejlesztését is lehetővé teszi. Az ENS domének azért lehetnek hasznos megoldás, mert emberi szem számára olvashatóvá teszi az alfanumerikus karaktersort, ami egy BTC, ETH stb. tárcacímet jelöl.

Az elégetett ENS névvel kapcsolatban a vezető fejlesztő kijelentette, hogy ez volt az első ENS név, amelyet valaha is regisztráltak. A név rilxxlir.eth nevű palindrom volt, és még saját maga regisztrála a magánforrásait használva, ám egy ENS számlán tartotta. Annak érdekében, hogy az ENS nevet saját fiókjába helyezze át, az OpenSea-re transzferálta és ekkor került tévesen az égetésre használt címre utalva.

„Egy őrült hívással az OpenSea-nek után kiderült, hogy én voltam az első és láthatóan egyetlen áldozata annak a hibának, amelyet az elmúlt 24 órában vezettek be az utalási oldalukon, és voltaképp érinti az összes ERC721-es utalást ENS nevekre. Az rilxxlir.eth tulajdonjoga végleg elégett”  – tweetelte.

A fejlesztő ugyan továbbra is az ENS név irányítója, de nem képes többé módosítani vagy transzferálni azt egy másik címre. A fejlesztő egyébként nincs egyedül kálváriájával, több reakció is érkezett posztjára hasonló esetet leírva. Eddig 32 tranzakció eredményeképp 42 NFT-ről derült ki bizonyítottan, hogy elégett. A többség ERC-721 szabványú token volt, de volt néhány ERC-1155 standardú is. A tokenek és a hozzájuk tartozó domainek együttes értéke elérte a 100,000 dollárt.

Azóta az OpenSea fixálta a bugot, de ennél több infót vagy esetleges kártérítésről nincsenek hírek.