Bűnösnek vallotta magát a férfi, aki 13 millió dollár értékű Bitcoint mosott tisztára

Bűnösnek vallotta magát az az amerikai férfi, aki illegális pénzváltási tevékenységet folytatott 28 hónapon keresztül. Többek között 13 millió dollár értékű Bitcoint mosott tisztára titokban.

Belement a vádalkuba

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma sajtóközleményben számolt be a kaliforniai férfi ügyében bekövetkezett változásokról. A közlemény szerint az elkövető, Hugo Mejia múlt hét pénteken belement a vádalkuba és bűnösnek vallotta magát egy olyan engedély nélküli vállalkozás működtetéséért, amely több millió dollár értékű Bitcoint mosott tisztára.

A 49 éves férfi a 2018 május és 2020 szeptember közötti időszakban üzemeltette a digitális valuta bizniszét. Kriptovalutát váltott át készpénzre oly módon, hogy jutalékot számolt fel a platformon végrehajtott tranzakciók után. Csak éppen a céget nem regisztrálta az amerikai Pénzügyi Bűncselekményekkel foglalkozó Hálózatnál (FinCEN), amely a pénzügyi bűncselekmények megelőzésén dolgozik az adatok gyűjtése és azok elemzésének segítségével. A fent említett időszak alatt Mejia körülbelül 13 millió dollár értékben váltott át kriptovalutát készpénzre, majd különböző cégeket (The HODL Group LLC, Worldwide Communications LLC) hozott létre annak érdekében, hogy elrejtse az illegális tevékenységet.

Mejia egyébként változatos módszereket vetett be a pénzváltó tevékenységének népszerűsítésére. A cégét hirdette online is, de különböző titkosított üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül is próbált új ügyfeleket szerezni. Ezenkívül gyakran beszélt meg találkozót kávézókba is.

Egy fedett akció buktatta le

A szépen jövedelmező biznisznek végül egy fedett akció vetett véget. A rendőrség egyik embere ügyfélnek álcázva magát találkozót beszélt meg egy kávézóba Mejia-val. Majd megállapodtak abban, hogy Mejia több mint 14 kétes eredetű Bitcoint vásárol a férfitól 82 ezer dollárért, plusz díjak. A fedett rendőrségi akció időtartama alatt Mejia 5 (Bitcoin-készpénz) tranzakciót hajtott végre összesen 250 ezer dollárt meghaladó értékben.

Miután a férfi belement a vádalkuba, a hatóságok számára átadott több mint 230 ezer dollárt készpénzben, valamint számos kriptovalutát, ezüst érméket és tömböket is, amelyek mind az illegális tevékenységből származnak. A tervek szerint Mejia márciusban állhat bíróság elé és akár 25 éves börtönbüntetés is várhat rá.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük