33 kriptós pénzmosás, ami az egész világot érintette

Bűnüldöző szervek léptek fel a világ minden tájáról egy nagy, kriptovalutát érintő transznacionális pénzmosási művelet ellen. Erről a sikeres műveletről számolt be az Europol október 15-én. Az akció eredményeként 16 országban 20 személyt tartóztattak le, akik a QQAAZZ bűnözői hálózatnak dolgoztak.

A szervezetet azzal vádolják, hogy 2016 óta több tíz millió eurót mosott tisztára a legnagyobb kiberbűnözőknek. Az alapokat állítólag nemzetközi bankszámlákon, lengyel és bolgár székhellyel rendelkező fedőcégeken, valamint kripto-mixer szolgáltatókon keresztül mosták tisztára.

Körülbelül 40 házat kutattak át az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Olaszországban, Lettországban és Bulgáriában a „2BaGoldMule művelet” keretében. A letartóztatásokat pedig Ausztráliában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Spanyolországban, Lettországban és Lengyelországban hajtották végre.

Az akció során Bitcoin bányászati berendezéseket is lefoglaltak Bulgáriában.

Térkép a részt vevő országokról és letartóztatásokról: Europol

Ugyanezen a napon egy 40 éves férfit is letartóztattak Új-Zélandon, mert kriptovalután keresztül akart több mint 2 millió dollárt tisztára mosni bűnözők számára. A férfi luxusjárművek, köztük egy Lamborghini és egy Mercedes G63 vásárlását is felhasználta pénzmosásra.

Az aucklandi lakosnak most 30 váddal kell szembenéznie. A vádak között szerepel az is, miszerint megtévesztett egy bankot és egymillió dollár hitelt vett fel tőle. Előző nap pedig hat másik új-zélandit tartóztattak le rajtaütések és vagyonelkobzások sorozatában az országban.

Október 15-én az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is felnyitott egy hatályon kívül helyezett vádiratot, amely hat személyt vádol azzal, hogy részt vettek egy összeesküvésben, melynek során “drogkereskedelemből származó több millió dollárt mostak tisztára külföldi kartellek számára”.

A vádirat szerint a gyanúsítottak kaszinókat, fedőcégeket, készpénz csempészetet és bankszámlákat használtak pénzmosásra a drogkartellek nevében. Az egyik személyt azzal is vádolják, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériumának tisztviselőjét meg akarta vesztegetni. Azt remélte, hogy a tisztviselő hamis amerikai útlevelet készít neki és társainak, melyért cserébe kriptovalutával akart fizetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.