Pénzügyi bűncselekményért elítélt bűnöző hozhatta létre a Donald Trump mémérmét

A pénzügyi csalásért elítélt, és gyógyszeripari körökben is hírhedt Martin Shkreli újra reflektorfénybe került, miután azt állította, hogy ő hozta létre a DJT mémérmét. Ez a Solana-alapú mémérme heves vitákat váltott ki, mivel állítólag Barron Trumphoz, Donald Trump fiához köthető.

Az Arkham Intelligence jelentős lépést tett az ügy felderítése érdekében, és 150 000 dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki bizonyítékot tud szolgáltatni arra, hogy ki is valójában a DJT készítője. Ez azután történt, hogy Shkreli 100 millió dolláros fogadást kötött GCR-rel, egy ismert kriptokereskedővel, hogy a DJT nem hamis mémérme.

Íme az Arkham közleményében olvasható felhívás: „Találj meggyőző bizonyítékot a DJT készítőjének kilétére. Magánjellegű bizonyítékot is elfogadunk ezért a jutalomért, de ha elfogadjuk, a bizonyíték nyilvánosságra kerül. A forrásnak eredetinek kell lennie, és nem származhat máshonnan az internetről.”

Shkreli állításai

Shkreli az X Spaces egyik eseményén fejtette ki, hogy „segített egy barátnak” a DJT token indításában áprilisban. Elmondása szerint körülbelül tíz ember volt közvetlenül érintett a dologban, további negyven-ötven főnek pedig tudomása volt a kezdeményezésről. Barron Trumpot is megemlítette az érintettek között, ami tovább fokozta a Trump család részvételéről szóló spekulációkat.

Az árfolyam zuhanása és etikai aggályok

A DJT kereskedési története viharosnak mondható. Miután elérte a 0,04738 dolláros csúcsot, az árfolyam közel 70%-kal esett vissza, jelenleg 0,002427 dollár körül mozog a CoinMarketCap adatai szerint. Ez a drasztikus visszaesés egybeesett a Lookonchain jelentéseivel, amelyek riasztó bennfentes kereskedési tevékenységeket tártak fel.

„Egy bennfentes nagy mennyiségű DJT-t vásárolt a bejelentés előtt, és több mint 1 millió dollárt keresett mindössze 9 400 dolláros költséggel” – áll a Lookonchain jelentésében.

Szakértői vélemények és a jövő

Felix Mohr, a MohrWolfe ügyvezető partnere szerint a Donald Trump mémérme hamarosan leállhat. „Nem láttuk már ezt a forgatókönyvet korábban? A Kanyecoin gyorsan leállt, amikor valaki úgy döntött, hogy a rapper képmását használja mémérmeként. Bármely mémérme, amely a Trump márkát használja engedély nélkül, még gyorsabban le fog állni” – mondta Mohr a BeInCrypto-nak.

Kadan Stadelmann, a Komodo műszaki igazgatója hozzátette, hogy az ügy akár bíróság elé is kerülhet. „A Shkreliéhez hasonló mémérmék egyértelműen szatírák. Talán a szólásszabadság törvényei által kellene védelmezniük. Talán valamikor a jövőben egy Legfelsőbb Bíróság dönt majd erről” – nyilatkozta Stadelmann.

A DJT jövője és a Trump család

A Pirate Wires tweetje szerint a DJT egy hivatalos kriptovaluta token Trump részéről, azonban Mike Solana, a Pirate Wires főszerkesztője később tisztázta, hogy nem kommunikált közvetlenül egyetlen Trump családtaggal sem, és csak forrásaiból származó információkat közölt.

A DJT mémérme jövője bizonytalan, és sokakban vet fel etikai és jogi kérdéseket. Az eset rámutat a kriptovaluták körüli észszerű szabályozások fontosságára és az átláthatóság szükségességére.