Cenzúrázták a Simpson család Tienanmen téri mészárlásra utaló epizódját Hongkongban

A Disney+ cenzúrázta a Simpson család egyik epizódját Hongkongban, mivel az a kínai vezetés által eltitkolni próbált Tienanmen téri mészárlásra mert utalni.  

A nagysikerű, amerikai televíziós rajzfilmsorozat, a Simpson család 16. évadjának, a „Goo Goo Gai Pan” című epizódjában a hírhedt „Tank Man” -ként emlegetett hős és egy emléktábla szerepelt a következő felirattal:

„A Tienanmen tér: 1989-ben ezen a helyen nem történt semmi.”

Kínában erősen cenzúráznak mindent, amit a Tienanmen téri vérengzéshez kötődik. A helyiek gyakran használják a fent említett gondolatot, hogy kigúnyolják a kormány azon próbálkozásait, hogy kitörölje az eseményt az emberek emlékezetéből és a történelemből.

Több mint harminc éve, 1989. június 4-én a kínai kormány, hogy megállítsa a kormány korrupciója és a demokratikus reformok ellenes, diákok által szervezett tüntetést, hadsereget küldött tankokkal a Tienanmen térre. A tüntetők és a rezsim közötti összecsapás halálos áldozatainak pontos számát soha nem hozták nyilvánosságra, bár feltételezések szerint több tízezer ember veszthette életét aznap. A tüntetésről egyébként készült egy felvétel, ami beleégette magát a történelemkönyvekbe: egy férfi a harckocsik elé állt, és egészen addig feltartóztatta az előre nyomuló hadsereget, mígnem elrángatták onnan. Arról, hogy pontosan mi történt a bátor úriemberrel, több pletyka is született, és mára már csak „Tank Man”-ként emlegetik.

Hongkong egészen a tavalyi év júniusáig Kínától teljesen elkülönülve működött, a helyeik pedig több szabadságot élveztek, mint az anyaországban. Amióta azonban Peking érvényesítette a nemzetbiztonsági törvényt a városban, a Kínában érvényes cenzúratörvények a szigeten is érvénybe léptek.

A jogszabályváltozás bevezetése előtt a hongkongiak minden évben megemlékezést tartottak a Tiananmen téri mészárlásra. Azóta viszont már nem emlékezhetnek a vérengzés áldozataira, és egészen odáig fajult a helyzet, hogy a kínai rezsim még az esemény emlékére állított múzeumot is bezáratta.

Forrás