Charlie Munger: a kriptobefektetéseknek semmi értelmük nincs

Charlie Munger, milliárdos üzletember és befektető, újfent a világ tudomására adta mennyire bökik a csőrét a kriptovaluták. Véleménye szerint nemes egyszerűséggel értelmetlenek a digitális eszközök. Ellenszenve akkora méretet ölt, hogy személyes küldetésének érzi, hogy más beruházókat is óva intsen a kriptobefektetésektől. 

A 98 éves üzletembernek az elmúlt években bevett szokásává vált, hogy időközönként ócsárolja a kriptovalutákat és borúlátó jóslatokat terjesszen velük kapcsolatban. Ezúttal sincsen ez másképp, hiszen azt állítja, ha az élete múlna rajta, akkor sem folyamodna a kriptókhoz.

Szerintem mindenki, akinek köze van ehhez a dologhoz vagy téveszmés vagy tisztességtelen. Én soha nem invesztálnék kriptóba”, nyilatkozta Munger az Australian Finance Review-nak adott interjújában. Hozzátette azt is, hogy neki „nem szándéka aláaknázni a világ nemzeti valutáit”.

Ha jobban belegondolunk és szemügyre vesszük Charlie Munger tevékenységét, hamar rájövünk arra miért is hiszi azt, hogy a kriptovaluták az ördögtől valók. Munger, aki a Berkshire Hathaway alelnöke és Warren Buffet kebelbarátja, egész életében a tradicionális befektetési módokat részesítette előnyben, ugyanis azoknak is köszönheti hatalmas vagyonát. A hagyományos piachoz szokott egyéneknek nagy érvágás a digitális eszközök széleskörű elterjedése. A szektor decentralizált mivolta folytán nincs szükség közvetítőkre és a kereskedés lebonyolításához elég egy gombnyomás.

Munger a riportban tovább részletezte nézeteit a kriptókra vonatkozóan. Továbbá kijelentette, hogy az az egyetlen megfelelő hozzáállás ezekhez az eszközökhöz, ha teljes mértékben elkerüljük őket.

Ezenkívül azzal is érvelt, hogy sokkal megbízhatóbb befektetések például az egyes cégek részvényei, amelyek „valós részesedést biztosítanak egy valós piacon”.

„A kriptobefektetéseknek semmi értelmük nincsen és az az alak, aki megpróbálja rádsózni ezeket csupán csak át akar verni”, hangoztatta az üzletember. A kriptókat szennyvízcsatornákban burjánzó fertőző organizmusokhoz hasonlította, amelyeket szerinte minél előbb ki kellene írtani.