Chile fontolóra veszi a Bitcoin legalizálását és a digitális peso megalkotását egyaránt

Chile kormánya azon dolgozik, hogy hivatalos fizetőeszközzé tegyék a Bitcoint, továbbá az ország saját CBDC-jén is dolgoznak.

Chile lehet a következő latin-amerikai ország, amely valamilyen formában felkarolja a Bitcoint és más kriptovalutákat. Az ország törvényhozói jelenleg olyan jogszabályozáson dolgoznak, amely legalizálná a Bitcoin fizetőeszközként való használatát. Másrészt a kormány máris előkészületeket tett a digitális peso megalkotása felé. Vajon hogyan fogja mindez megváltoztatni az ország pénzügyi helyzetét?

Chile és a Bitcoin

A kriptovaluták legális fizetőeszközzé tételéről még novemberben nyújtott be javaslatot az egyik képviselő. Múlt héten a törvényjavaslatot a Gazdasági és Fejlesztési Bizottság elé terjesztették. A jogszabály meglehetősen tömör, mindössze négy cikket tartalmaz, aminek a célja főként a Bitcoin fizetőeszközként való elfogadása. Emellett az olvasható, hogy a Bitcoin árfolyamát szabadpiaci mechanizmusok fogják meghatározni, és az árakat kifejezhetik majd Bitcoinban is, bár kötelező lesz chilei pesóban is megjeleníteni.

Cristóbal Pereira, a Blockchain Summit Latam és a Blockchain Academy Chile alapítója úgy véli, hogy a javaslat célja a Bitcoinról szóló vita makroszintű előmozdítása.

„Ha ez egy valóban teljesen kidolgozott törvényjavaslat, a cél a Bitcoin használata lenne a magánszemélyek és a vállalkozások részére, mint fizetési eszköz.”-elmélkedett Pereira.

Chile számára a szabályozási intézkedések fontolgatása a jelenlegi légkör és a viszonylag konzervatív gazdasági intézményei miatt jelentősnek számítanak. Chile a környező országokhoz viszonyítva politikailag és pénzügyileg jelentős mértékben eltér azoktól. Venezuelát az Egyesült Államok szigorú szankciókkal sújtja, és ha ez még nem lenne elég, jelenleg itt a legmagasabb az infláció mértéke a világon. Argentína rendelkezik a második legrosszabb gazdasággal a régióban. Salvador pedig, aki a Bitcoint és az amerikai dollárt hivatalos fizetőeszközévé tette, nem rendelkezik saját fiat valutával, és a Bitcoin bevezetése után a globális pénzügyi szervezetek célkeresztjébe került. A legszélsőségesebb eset Bolíviában található, ahol teljesen betiltották a Bitcoin használatát.

„Chile erős gazdasággal rendelkezik, elismertek a pénzügyi intézményei és az infláció is normális keretek között mozog. Így nincs annyira szüksége a Bitcoinra.”-tette hozzá Cristóbal Pereira.

Pereira kizárta annak lehetőségét, hogy a Bitcoint törvényes fizetőeszközzé nyilvánítsák Chilében. Ezt azzal támasztotta alá, hogy Chile valószínűleg a japán modellhez hasonlót tervez végrehajtani, ahol a Bitcoin fizetéseket törvényeileg elfogadják, de nem szándékoznak törvényes fizetőeszközzé tenni azt.

A digitális peso

Eközben a chilei kormány is fontolgatja saját CBDC-jének kibocsátását, amely lényegében a chilei peso digitális változata lenne. A chilei központi bank ennek érdekében létrehozott egy csapatot, amely 2022-től kezdődően a digitális valután fog dolgozni a gazdaság fejlesztése érdekében. Valószínű, hogy a CBDC nagyobb politikai támogatottsággal fog rendelkezni a konzervatív politikusok miatt, mint a Bitcoin szabályozására irányuló javaslatok.

„A CBDC már folyamatban van. Ezt felhasználva a konzervatívabb politikusok azt állítják majd, hogy nem kell az árakat Bitcoinban kifejezni, mivel már az ország egy saját CBDC-vel fog rendelkezni.”-mondta Pereira.