Tényleg bitcoint bányászik titokban az Egyesült Államok?

Az Egyesült Államok kormánya titokban bitcoint bányászik, állítja az iparági bennfentes és kormányzati tanácsadó, Whit Gibbs, a Compass Mining vezérigazgatója.

Egy december 1-jén készült interjúban Anthony Pompliano a Best Business Show című műsorában Gibbs-szel arról beszélgetett, hogy mely nemzetállamok bányásznak BTC-t. Míg Salvador nyíltan felvállalja, hogy kriptovalutát bányász, sőt ország-világ előtt mutogatja legújabb terveit, más ország szűkszavúbb marad a bitcoin bányászati tevékenységével kapcsolatban. Pompliano Venezuelát is megnevezte másik nemzetként, amely digitális aranyat bányászik.

Ekkor Gibbs magabiztosan azt állította, hogy “Az Egyesült Államok már bányászik…”, majd gyorsan kijavította magát és hozzátette a “talán” szót.

Elszólta magát, késő bánat

A kriptobányászati szakértő a következőkkel folytatta: “Lehet, hogy 10-20 wattot futtatnak valahol középnyugaton, hogy teszteljék. Talán. Hipotetikusan szólva, de ez nemzetbiztonsági kérdés”.

Ha Gibbs-nek az volt a szándéka, hogy korábbi kijelentését cáfolja, nem jött össze.

“Ez a jövő pénzügyi eszköze, amelyre sok-sok minden fog épülni. A nemzeteknek teljesen elment az eszük, ha nem akarnak valamennyit befektetni a mögöttes infrastruktúrába, amely ezt támogatja. Tehát az USA szerintem az élen jár. Sok beszélgetést folytattunk a washingtoni kormánnyal és az állami kormányokkal, hogy segítsünk nekik a felvilágosításban, de nagyon előrelátók, ha ezt támogatják.”

Gibbs kijelentette, hogy a bitcoin bányászat nagyszerű módszer lesz a fejlődő országok számára a felemelkedéshez, majd hozzátette, hogy a Salvadorban tett lépések a következő 20-30 év során bölcsnek fognak bizonyulni.

Pompliano egyébként az amerikai bitcoin bányászatra visszatérve elmondta, hogy egy hivatalos szerv ügynöke korábban azt mondta neki, hogy BTC-t bányásznak, amit a titkos műveletek során használtak fel. Pompliano azt állította, hogy ez az ügynök elmondta, hogy már 2013 óta bányászik bitcoint az USA.

Pompliano ezután felkérte Gibbs-et, hogy osszon meg egy másik történetet. Ezen a ponton Gibbs kijelentette: “Így kerülsz bajba”.