Chris Hadfield űrhajós szerint a blokkláncnak az űrben a helye

Az űripart kiáltották ki a blokklánc következő állomásának, és Chris Hadfield, nyugdíjas kanadai űrhajós és a Nemzetközi Űrállomás volt parancsnoka szerint a technológia tökéletesen passzol hozzá.

Egy új űrverseny van a láthatáron, amelyben olyan szereplők vesznek részt, mint Amerika, Oroszország, India és Kína, olyan privát felszerelésekkel, mint a SpaceX és a Blue Origin. „Ha megnézzük a kínai űrprogramot, vagy az amerikait, az oroszt, az indiait, vagy bármelyik másikat, ez egy igazán összetett probléma, több ezer mozgó darabbal.”nyilatkozta Hadfield egy közelmúltbeli interjúban. „Ha hibát követsz el, embereket ölsz meg, vagy több milliárd dollár értékű kárt okozol.”

A blokklánc és a hasonló technológiák – Hadfield szerint – „természetes alkalmazások” a rendszeren futó adatok származási helyének ellenőrzésére, a járművek összeszerelésétől és kivitelezésétől kezdve a rakéták működéséig.

A blokklánc műholdak pályára állítása

A járművek űrbe juttatása mellett a blokkláncot is használják az űrben alkalmazások futtatására. Az olyan cégek, mint a Blockstream, a SpaceChain és a Consensys Space nanoműhold blokklánc node-okat bocsátanak pályára. 2018-ban a SpaceChain sikeresen tesztelt egy blokklánc-tranzakciót egy keringő node és egy földi állomás között.

“Az emberek kezdik felismerni, hogy felállíthatunk egy node struktúrát egy feladat-specifikus tervezésű blokklánc-eszköz segítségével a pályán.” – nyilatkozta Chris Hadfield.

A blokklánc Holdra vitele

Hadfield, a közelgő Asia Blockchain Summit főszónoka úgy véli, hogy a Holdból származó erőforrások bányászatához szükséges infrastruktúrában hatalmas potenciál rejlik a gazdagság számára – és, hogy a blokklánc kulcsfontosságú része lehet a bányászati infrastruktúrának.

“Olyan dolgokat fogunk találni a Holdon, amelyek óriási értéket vagy piacképes értéket jelentenek a vállalkozások és emberek számára itt a Földön” – nyilatkozta Hadfield. “Ez az, ahol előre kell gondolkodnunk: hogyan tudnánk szerkezetileg felépíteni ennek támogatását?” Elmondta, hogy ez egy fantasztikus piac az előretekintő számítógépes technológia számára. „Ez nagyszerű lehetőség a blokkláncnak”, tette hozzá Hadfield. “Senki sem tudja biztosan, merre tartunk, de szerintem senki sem képes megjósolni a lehetőségeket sem, amik ebből származhatnak.”

Hogyan változtatja meg a COVID-19 a perspektívákat?

Az egész világon a koronavírus járvány az embereket önkéntes bezárkózásra és karanténba kényszerítette. Próbatétel és bizonytalan időszak volt ez sok ember számára. Az űrhajósok számára azonban az elszigetelten való munkavégzés a feladatuk része – így egyedülálló betekintést kaphattunk abba, hogy hogyan birkózunk meg a megváltozott körülményekkel, és hogyan őrizzük meg pozitív gondolkodásmódunkat.

Ahogy Hadfield rámutatott, a koronavírus „folyamatosan változik és fejlődik”. Miután a lehető legjobban megértette, megmondta Forkasnak: „Meg kell határoznia a célkitűzéseket. Hogyan néz ki a siker?”

“A világban még mindig van kegyelem és öröm, napnyugta, napkelte és nagyszerűség” – tette hozzá. “Lehet, hogy csak meg kell változtatnunk a nézőpontunkat, mintha egy új űrhajón lennénk, hogy ezt értékeljük.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük