Elon Musk Mars-kolonizációs tervei és a Bitcoin szerepe

Sokan állítják, hogy a jövőben a Bitcoin nem csak egy globális valuta lesz, hanem egy intergalaktikus fizetőeszköz is. Elon Musk meg akarja nyitni az emberiség előtt a Marsot, de mi lesz a Bitcoin szerepe?

A vállalkozó több helyen is nyilatkozott arról, hogy SpaceX nevű űrhajójával hogyan szeretné leküzdeni a Föld és a Mars közti határokat.

Musk ambiciózus tervei között szerepel, hogy naponta átlagosan 3 darab 387 láb hosszú űrhajó induljon 115 napos útra a Marsra. A hajók 100 utast tudnának befogadni, így 1 év alatt nagyjából 100.000 ember számára válna elérhetővé a vörös bolygó.

Musk projektjének központjában továbbra is a szállítás áll, azonban ha az emberiséget másik bolygó fajává is szeretné tenni, akkor a fennmaradáshoz szükség lesz élelemre és üzemanyagra. Az élelmiszer várhatóan földönkívüli gazdaságokból fog származni, ami vastagabbá teszi a vékony marsi légkört. Az üzemanyagot pedig a “hajtóanyag-gazdaságok” fogják előállítani, egy “mély krio-metalox” elnevezésű folyamaton alapulva, amely felszíni jég és szén-dioxid felhasználását használja a légkörben.

Ez a tevékenység lehet a marsi gazdaság kezdete, mely egyesek szerint a kriptovalután fog alapulni.

Bitcoin, mint intergalaktikus fizetőeszköz?!

Bitcoin csomópontok 2017 óta vannak a sztratoszférában. Ekkor indította el a Blockstream a műholdját azzal a céllal, hogy a Bitcoin blokkláncát világszerte sugározza annak érdekében, hogy a kriptovaluta elérhetővé váljon a rossz internet infrastruktúrájú országokban élő emberek számára is.

Az űrben történő fizetés valószínűleg nehéz lesz. Clark Moody kriptovaluta fejesztő szerint a tranzakciók visszaigazolása órákig is eltarthat a percek helyett. E rés kitöltésére alkalmasak lehetnek az olyan második rétegű megoldások, mint a Lightning.

A Bitcoin bányászat a Marson még nehezebb lenne, és egyesek lehetetlennek is tartják a hatalmas távolságok miatt.
Moody szerint a terjedési késés azt eredményezné, hogy “a marsi bányászok 22 perc késéssel láthatnák a blokkláncot.”

Jelenleg mindez csak teoretikus, ám ezeket az ötleteket valószínűleg hamarosan kipróbálhatjuk. A SpaceX képviselői szerint a Starship első operatív küldetései már 2021-ben lehetségesek, és az első emberi utasokat szállító hajókat pedig 2024-re tervezik.

Musk híres arról, hogy felállítja majd nem tartja be agresszív ütemterveit, de egyre inkább valószínű, hogy a 2020-as években az emberiség számára újabb mérföldkő érkezik el az űrkutatásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük